PLAN RELOKALIZACIJE

Prva grupa izbjeglica prebačena u Luksemburg

"Prvi odlazak 30 izbjeglica iz Grčke u Lukseburg predstavlja simboličan gest i važan, novi početak u rješavanju krize. Zidovi i bodljikave žice ne mogu da budu dio EU", rekao je Aselborn
67 pregleda 1 komentar(a)
Luksemburg, Foto: Shutterstock.com
Luksemburg, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 04.11.2015. 08:51h

Ministar inostranih poslova Luskemburga Žan Aselborn izjavio je danas u Atini da prvi dolazak 30 izbjeglica iz Grčke u Luksemburg predstavlja simboličan gest i novi važan početak u rješavanju izbjegličke krize u Evropi u kojoj, kako je istako, zidovi i bodljikave žice nemaju svoje mjesto, javile su svjetske agencije.

"Prvi odlazak 30 izbjeglica iz Grčke u Lukseburg predstavlja simboličan gest i važan, novi početak u rješavanju krize. Zidovi i bodljikave žice ne mogu da budu dio Evropske unije (EU)", rekao je Aselborn.

Šest porodica iz Sirije i Iraka danas su prebačene u Luksemburg u okviru evropske procedure "relokalizacije" izbjeglica koja će trajati dvije godine.

Grupu od 30 izbjeglica danas su na atinskom aerodromu ispratili grčki premijer Aleksis Cipras, evropski komesar za imigraciju Dimitris Avramopulos i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Oko 160.000 izbjeglica, koji se nalaze u Grčkoj i Italiji, biće raspoređene po zemljama Evropske unije (EU).

Više od 600.000 izbjeglica stiglo je u Grčku od početka godine. U oktobru je došlo oko 210.000 izbjeglica, pretežno na ostrvo Lezbos.

Preporučujemo za Vas