UN: Klimatske promjene ugrožavaju snabdijevanje hranom

"Modeli poljoprivredne proizvodnje velikih razmjera nisu pravo rješenje da se odgovori na tražnju hrane", upozorila je Elver
0 komentar(a)
klima, klimatske promjene, Foto: Beta-AP
klima, klimatske promjene, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.11.2015. 15:31h

Specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija za pravo na hranu Hilal Elver upozorila je danas da klimatske promjene koje donose više ekstremnih vremenskih prilika, više temperature, poplave, suše i povećanje nivoa mora dugoročno gledano mogu da ugroze pristup hrani. U saopštenju povodom klimatske konferencije UN u Parizu koja se otvara 30. novembra predvidjela je da bi posljedice klimatskih promjena mogle dodatnih 600 miliona ljudi da izlože opasnosti od neuhranjenosti do 2080. godine. Preporučila je prelazak sa industrijske poljoprivrede na agro-ekologiju koja podrazumijeva lokalnu proizvodnju hrane, male poljoprivrednike i vođenje računa o životnoj sredini. "Modeli poljoprivredne proizvodnje velikih razmjera nisu pravo rješenje da se odgovori na tražnju hrane", upozorila je Elver.

Većina naučnika za klimu navodi da se klima mijenja zbog nagomilavanja gasova sa efektom staklene bašte koji se emituju sagorijevanjem uglja, nafte i gasa. Sa ovim se ne slažu samo neki javni zvaničnici i mali broj naučnika koji proučavaju klimu. "Oni koji su njmanje doprinijeli globalnom zagrijavanju će najviše osjetiti štetne posljedice", ukazala je Elver, dodajući da je potrebna hitna reakcija.

Bonus video: