Kineski zvaničnik osumnjičen za korupciju

Kineski predsjednik pokrenuo je 2012. kampanju za borbu protiv korupcije, koja je pogodila hiljade zvaničnika, među kojima je i bivši šef bezbjednosti Džu Jongkang
0 komentar(a)
Kina, Foto: Shutterstock
Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2015. 11:46h

Kineske vlasti planiraju da podignu optužnicu zbog korupcije protiv bivšeg šefa graničara u strateški važnom regionu Sinđang, na sjeveru Kine, saopštila je danas Komunistička partija.

Čang Genheng je isključen iz partije i vojske, a njegov slučaj proslijeđen je tužiocima, objavljeno je na zvaničnoj internet stranici Centralne komisije za disciplinsku inspekciju (CCDI) Komunističke partije.

Kako je navedeno u saopštenju CCDI, istragom je utvrđeno da je Čang prihvatao mito u zamjenu za usluge i na druge načine zloupotrebio svoj položaj.

"Čang Genheng je višestruko prekršio organizacionu i antikorupcijsku disiplinu", dodaje se u saopštenju.

Agencija AP podsjeća da je Peking uložio ogromna sredstva u bezbjednost kineskog regiona Sinđang koji se graniči s Avganistanom, Pakistanom i još nekoliko azijskih država suočenih s pobunama i terorizmom.

Kineski predsjednik Si Đinping pokrenuo je 2012. godine kampanju za borbu protiv korupcije, koja je pogodila hiljade zvaničnika, među kojima je i bivši šef bezbjednosti Džu Jongkang.

Bonus video: