Mili nazvao Rusiju najvećom prijetnjom za SAD

Ruski medvjedi nas gledaju izbliza", dodao je Mili
9 komentar(a)
Mark Mili, Foto: Beta/AP
Mark Mili, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2015. 08:04h

Načelnik generalštaba vojske SAD general Mark Mili, koji se nedavno vratio iz Kijeva, nazvao je Rusiju najvećom prijetnjom za SAD zbog posjedovanja nukleranog oružja i mogućnosti da ga koristi.

Rusija je jedina zemlja na svijetu sa nuklearanim sposobnostima da uništi SAD, što je čini egzistencijalnom prijetnjom, kazao je Mili publici na Prvom samitu odbrane u Vašingtonu, prenosi Raša tudej.

Nedavnim ponašanjem, Rusija je pokazala da će biti spremna da koristi takvo naoružanje, dodao je general, misleći na nedavne vojne vježbe i patrole aviona, napominjući da Rusija od 2008. godine krši "vesfalski poredak", "invazijama na suverene zemlje."

Ako to zvuči poznato, to je zato što je Mili koristio iste fraze za vrijeme potvrde u julu pred Senatom, tokom potvrde postavljenja, a jedina razlika je što je tada nosio plavu uniformu, a ovom prilikom je izabrao maskirnu, precizira Raša tudej.

Dodaje se da ta fraza čak i nije njegova, jer je dvije nedjelje pre postavljena Milija isto to izgovorio u Senatu predsjednik zajedničkog štaba Džosef Danford prilikom svog imenovanja.

"Ruski medvjedi nas gledaju izbliza", dodao je Mili. Na pitanje da li to znači da Rusiju treba tretirati kao neprijatelja, a ne partnera, Mili se povukao, pozivajući se na "snagu i ravnotežu pristupa", što je, kako je naveo, trenutna politka SAD.

Diplomtija je malo nijansiranija od binarnog proračuna, naglasio je on, dodajući da ruska "agresija" treba da se bori protiv sankcija i pozicioniranaja NATO-a, a SAD treba sa Rusijom da sarđuju na pitanjima od zajedničkog interesa, kao što je nuklerani sporazum sa Iranom.

Bonus video: