Sisi: Tvrdnja Islamske države da je oborila avion je samo propaganda

Stručnjaci kažu da je činjenica da su krhotine i ijtela rasuti na veoma širokom području
1 komentar(a)
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2015. 07:14h

Egipatski predjsednik Abdel Fatah al Sisi odbacio je danas, kao propagandu, tvrdnje ogranka Islamske države da su oni odgovorni za rušenje ruskog aviona.

Njegova izjava je uslijedila, pošto je viosoki obavještajni službenik SAD rekao da je malo vjerovatno da je IS uključne u katastrofu aviona "Kogalimavije" na Sinaju, u kojoj je poginulo 224 ljudi.

"Takva propaganda IS oko nesreće je jedan od načina da se naruši stabilnost i bezbjednost, kao i imidž Egipta", kazao je Sisi za BBC.

"Vjerujte mi, situacija na Sinaju, posebno na ovom ograničenom području je pod našom kontrolom i svi koji su zainteresvani, dobrodošli su u istrazi", kazao je on.

Stručnjaci kažu da je činjenica da su krhotine i ijtela rasuti na veoma širokom području. Direktor američke Nacionalne obavještajne službe Džems Klaper rekao je juče da ne isključuje učešće IS u incidentu, ali da misli da je to malo vjerovatno.

Izvršni dikretkor "Kogalmavije" Aleksandar Smirnov je rekao da je avion pao zbog "spoljnih" faktora i dobacio kao mogućnost tehnički kvar i ljudksu grešku.

S druge strane šef ruksih vazduhoplovnih vlasti Aleksandar Neradko je kritikovao komnatare, rekavši da su preuranjeni i a se ne zasnivaju na stvarnim činjenicama.

Analitičari su odbacili tvrdnje da je avion mogao da obori IS, jer je letio na visini od 9.000 metara, ali nisu isključili mogućnost da je bomba podmenuta u avionu.

Bonus video: