SAD žale zbog pritiska na medije pred izbore u Turskoj

"Mi smo privatno kao i javno izrazili našu zabrinutost u vezi slobode štampe, slobode izražavanja i slobode okupljanja u Turskoj", rekao je portparol Bijele kuće
1 komentar(a)
Bijela Kuća, Foto: Shutterstock
Bijela Kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2015. 21:05h

Bijela kuća izrazila je danas žaljenje zbog "pritisaka" i "zastrašivanja" novinara tokom kampanje za parlamentarne izbore u Turskoj na kojima je ubjedljivo pobijedila partija predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) je na izborima povratila apsolutnu većinu u parlamentu koju je bila izgubila na izborima u junu.

"SAD čestitaju turskom narodu za učestvovanje na izborima. Ipak smo zabrinuti zbog činjenice da su mediji i novinari kritički nastrojeni prema vladi bili predmet pritisaka i zastrašivanja za vrijeme kampanje", rekao je portparol predsjednika SAD Baraka Obame, Džoš Ernest.

On je rekao da su SAD primile k znanju izvještaj Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) o izborima.

Posmatrači OEBS-a su pozdravili veliki politički spektar ponuđen turskim biračima ali su ocijenili da je nasilje spriječilo kapacitet kandidata da vode slobodnu kampanju, posebno na jugoistoku gdje je većinsko kurdsko stanovništvo. OEBS je takođe osudio mješanje u uredničku autonomiju medija, od strane Edoganovog konzervativnog režima.

"Mi smo privatno kao i javno izrazili našu zabrinutost u vezi slobode štampe, slobode izražavanja i slobode okupljanja u Turskoj", rekao je portparol Bijele kuće.

Izbori su održani u vrijeme kada su se obnovili sukobi s Kurdima i tri nedjelje poslije samoubilačog napada na skupu u Ankari u kome je ubijeno 102 osobe i koji je pripisan ekstremistima.

Bonus video: