Troje Izraelaca ranjeno nožem, osumnjičeni Palestinac uhapšen

Serija palestinskih napada počela je nakon nereda i napetosti na svetom mjestu u Jerusalimu još sredinom septembra
1 komentar(a)
Nož, Napad nožem, Foto: Shutterstock
Nož, Napad nožem, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2015. 17:01h

Troje Izraelaca ranjeno je danas popodne u napadu nožem u izraelskom gradu Rišon Lecionu.

Jedna žrtva, muškarac u četrdestim godinama, zadobila je teške povrede u gornji dio tijela i prenijeta je u bolnicu zajedno sa ranjenom staricom. Treća žrtva je zadobila lakše povrede, javljaju izraelski mediji.

Policija je stigla na poprište napada i uhapsila osumnjičenog devetnaestogodišnjeg Palestinca iz Hebrona na Zapadnoj obali. Oficiri su morali da ga štite od ljutite mase ljudi. Ranije danas su izraelski vojnici ubili jednog Palestinca koji je pokušao da napadne nožem vojnika na Zapadnoj obali. Palestinski zvaničnici su rekli da je on imao 16 godina.

Izraelska vojska je saopštila da je jutrošnji incident treći pokušaj napada nožem na tom kontrolnom punktu između sjevernog dijela Zapadne obale i Izraela u posljednjih nekoliko nedelja. Nakon što su vojnici prišli dvojici Palestinaca na benzinskoj pumpi, jedan je pokšao da ubode vojnika nožem, prije nego što su vojnici pucali, saopštila je armija.

Potom su pokušali da mu ukažu pomoć ali je podlegao ranama, a drugi Palestinac je uhapšen. Palestinska novinska agencija Wafa je javila da je on takođe ranjen u incidentu.

Serija palestinskih napada počela je nakon nereda i napetosti na svetom mjestu u Jerusalimu još sredinom septembra. Uz skoro svakodnevne napade nožem izbile su nasilne demonstracije u Izraelu, na Zapadnoj obali i granici Pojasa Gaze. Jedanaest Izraelaca je ubijeno u palestinskim napadima, uglavnom nožem, a 69 Palestinca je poginulo od izraelske vatre, uključujući 43 onih za koje Izrael kaže da su umiješani u napade ili pokušaje napada.

Organizacije za ljudska prava upozoravaju da su neki Palestinci ubijeni iako nisu predstavljali opasnost po živote vojnika. Vojna istraga je pokazala da je nedavna smrt osamnaaestogodišnje Palestinke mogla biti izbjegnuta.

Ona je ubijena nakon što je izvukla nož na vojnom punktu u Hebronu na Zapadnoj obali. Istraga je pokazala da je mogla biti uhapšena umjesto što je ubijena, prenio je Asošijeted pres izvještaje lokalnih medija.

Bonus video: