Češka vlada šalje policajce u pomoć Sloveniji

"Junker je rekao da će u Sloveniju poslati 600 policajaca. Do sada se nije desilo ama baš ništa. Mi ih sada šaljemo zato što Slovenija očajnički zove u pomoć", rekao je Hovanec
52 pregleda 0 komentar(a)
Prag, Foto: Shutterstock
Prag, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2015. 15:21h

Češka vlada odobrila je danas odlazak 20 policajaca na mjesec i po dana u Sloveniju da pomognu u obezbjeđenju slovenačke granice sa Hrvatskom, zbog talasa izbjeglica.

U Sloveniju će naredne sedmice krenuti policajci iz grupe od 400 dobrovoljaca koji su se prijavili za pomoć Mađarskoj u obezbjeđenju zelene granice sa Srbijom kuda je Češka prošle sedmice poslala 50 policajaca.

"Od početka smo govorili da je bolje braniti šengenske granice nego unutrašnje evropske. Policajci, 50 u Mađarskoj i 20 u Sloveniji, to je doprinos Češke. Da su se tako ponijele sve zemlje u Evropskoj uniji to ne bi bilo 20 već nekoliko stotina policajaca da pomognu zemlji koja trenutno ima probleme", kazao je danas češkom radiju ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

Hovanec je upozorio da bi takvu pomoć zemljama suočenim sa talasom izbjeglica trebalo da pruži agencija Fronteks.

"(Predsjednik Evropske komisije) Žan Klod Junker je rekao da će u Sloveniju poslati 600 policajaca. Do sada se nije desilo ama baš ništa. Mi ih sada šaljemo zato što Slovenija očajnički zove u pomoć", rekao je Hovanec.

Bonus video: