"Korejanke koje su radile u japanskim bordelima, glavna prepreka boljim odnosima dvije zemlje"

"Povodom problema koji se tiče "žena za utjehu", vjerujem da ne treba da ga ostavimo budućim generacijama, s obzirom da pokušavamo da izgradimo stabilan odnos u budućnosti", rekao je japanski premijer reporterima u Seulu nakon pregovora
133 pregleda 0 komentar(a)
Šinzo Abe, Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Šinzo Abe, Park Geun-Hje, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.11.2015. 10:56h

Predsjednica Južne Koreje Park Geun-Hje i japanski premijer Šinzo Abe dogovorili su se da, što je moguće prije, riješe pitanje "žena za utjehu" koje su za vreme Drugog svjetskog rata primoravane na prostituciju u japanskim vojnim bordelima.

Kako prenosi Rojters, pitanje "žena za utjehu", kako Japanci nazivaju žene, mahom Korejanke, koje su radile u vojnim bordelima u Japanu, predstavlja najveću prepreku ka razvoju boljih odnosa dvije zemlje.

Nakon prvog zvaničnog sastanka dvoje lidera, od kada su stupili na dužnost, premijer Abe je najavio sporazum kojim se traži način za prevazilaženje "gorke" ratne istorije koja narušava odnose između te dvije države.

"Povodom problema koji se tiče "žena za utjehu", vjerujem da ne treba da ga ostavimo budućim generacijama, s obzirom da pokušavamo da izgradimo stabilan odnos u budućnosti", rekao je japanski premijer reporterima u Seulu nakon pregovora.

On je, povodom pedesetogodišnjice od početka normalizacije odnosa između Japana i Južne Koreje, istakao da su se dvije zemlje dogovorile da ubrzaju pregovore kako bi se što prije pronašlo rješenje za problem.

Abe je zatražio dvosmjerne pregovore sa predsjednicom Park u trenutku kada SAD nastoje da utiču na poboljšanje odnosa između Japana i Južne Koreje, svoja dva glavna saveznika, dok se istovremeno suočavaju sa sve snažnijom Kinom i nepredvidivom Sjevernom Korejom.

Park je, prema riječima njenog savjetnika za spoljnu politiku Kim Kju-Hjua, danas saopštila Abeu da problem mora biti riješen uskoro, na način koji je prihvatljiv za žrtve i ostale Južnokorejance.

Rojters podsjeća da je i ranije bilo pokušaja dvije zemlje da riješe problem "žena za utjehu", kao i da je to učinjeno pravnim putem 1965. godine potpisivanjem diplomatskog sporazuma između dvije strane, uz koji stoji izvinjenje vlade Japana iz 1993. godine.

Zvanični Japan izrazio je zabrinutost da će Južna Koreja, čak i u slučaju preuzimanja novih koraka, odbiti da privede slučaj kraju.

Japanski premijer je u pregovorima pokrenuo i pitanje tenzije u Južnom kineskom moru, istakavši da je to izazvalo međunarodnu zabrinutost i naglasio je da Tokijo želi da sarađuje sa Seulom i Vašingtonom kako bi se obezbijedila sloboda mora.

Bonus video: