Parovi u Kini će morati da sačekaju politiku drugog djeteta

Kina je zvanično 29. oktobra objavila prekid politike jednog djeteta i dozvolila svim kineskim parovima da imaju po dvoje djece
0 komentar(a)
dijete, Kina, Foto: Shutterstock
dijete, Kina, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.11.2015. 13:14h

Parovi koji planiraju drugo dijete, poslije odluke Kine da prekine politiku jednog djeteta, moraće da sačekaju dok određeni zakoni ne budu promijenjeni, saopštili su stručnjaci.

Kako je prenio list "Čajna dejli", nova politika mora da bude u skladu sa regionalnim zakonima, pa će se rođenje drugog djeteta smatrati ilegalnim prije nego što određene regulative ne postanu zakonske.

Razvojni istraživački centar državnog savjeta Kine (DRC) saopštio je da je neophodno da nove mjere odobre odbori Kineskog Narodnog nacionalnog kongresa u provincijama, autonomnim regionima i opštinama.

Odbori Narodnog nacionalnog kongresa će, na lokalnom nivou, revidirati odluku ili će donijeti nove propise uz nadzor komisije, navedeno je u saopštenju.

Kina je zvanično 29. oktobra objavila prekid politike jednog djeteta i dozvolila svim kineskim parovima da imaju po dvoje djece.

"Broj novorođenčadi će se definitivno povećati narednih godina", izjavio je zamjenik direktora kineske Komisije za nacionalno zdravlje i planiranje porodice Vang Pejan.

Prema njegovoj procjeni, u Kini će do 2050. godine biti 30 miliona više radno sposobnih ljudi starih između 15 i 59 godina.

"To će dugoročno podstaći ekonomski rast", dodao je Vang.

Bonus video: