Kroz Hrvatsku prošlo oko 277.000 izbjeglica

"Sve je to stvar dogovora i saradnje koja sa Slovenijom, ali i sa Srbijom ide dosta dobro", naglasio je Džigumović
53 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska, izbjeglice, Botovo, Foto: Reuters
Hrvatska, izbjeglice, Botovo, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2015. 12:09h

U Hrvatsku je od ponoći do 9.00 jutros s područja Bapske ušlo oko 2.860 izbjeglica i migranata, čime je broj izbjeglica koje su prošle kroz zemlju u posljednjih 40-tak dana dostigao gotovo 277.000, saopštilo je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U prihvatnom centru u Opatovcu, na istoku Hrvatske, jutros se nalazilo oko 900 osoba. Iz obližnjeg Tovarnika su prema Sloveniji otišla četiri voza, a u pripremi je i peti.

Portparol vukovarsko-sremske policije Domagoj Džigumović izjavio je jutros u Opatovcu da se i dalje očekuje veliki pritisak izbjegličkog talasa iz Srbije iz koje je u srijedu ušlo oko 6.700 ljudi.

On je objasnio da se izbjeglice i dalje poslije registracije i pružanja prve pomoći upućuju prema Sloveniji i dodao da nema čekanja i zastoja.

"Sve je to stvar dogovora i saradnje koja sa Slovenijom, ali i sa Srbijom ide dosta dobro", naglasio je Džigumović.

I dok do Dobove u Sloveniji protok izbjeglica teče bez većih problema, Hrvatska radiotelevizija javlja da je najkritičnija tačka na putu izbjeglica prema zapadu trenutno Šentilj, na granici Slovenije i Austrije gdje je prošlu noć provelo oko 4.200 ljudi.

Austrijske vlasti tokom noći nisu odobravale nove prelaze, a od jutros ponovo propuštaju izbjeglice, ali u manjim grupama.

Bonus video: