Mogerini: EU prijeti raspad bez kolektivnog odgovora na migrate

"Bez tih instrumenata postoji rizik od raspada", rekla je ona i dodala da to važi i u obrnutom smeru, ako se primijene instrumenti Unije "napraviće se skok ka integraciji" migranata
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Federika Mogerini, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.10.2015. 09:40h

Evropska unija mogla bi da se raspadne ako na migrantsku krizu ne odgovori kolektivno i sa instrumentima kojima raspolaže, upozorila je šefica diplomatije Unije Federika Mogerini u intervjuu objavljenom danas u italijanskom dnevniku "Il sole 24 Ore".

Ukoliko se Evropljani zadovolje nacionalnim odgovorima na evropsku pojavu "kriza će se pogoršati, sa lančanim reakcijama javnog mnjenja i nacionalnih vlada, ako ne upotrebimo instrumente na visini (tog zadatka)", rekla je Mogerini koja je i potpredsjednica Evropske komisije.

"Bez tih instrumenata postoji rizik od raspada", rekla je ona i dodala da to važi i u obrnutom smeru, ako se primijene instrumenti Unije "napraviće se skok ka integraciji" migranata.

Da bi kontrolisala priliv migranata Austrija je najavila mjere obezbjeđenja granice sa Slovenijom, moguće i izgradnju ograde, što bi bila prva ograda u okviru Šengen zone, slobodnog kretanja.

U jučerašnjem telefonskom razgovoru sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom, austrijski kancelar Verner Fajman je rekao da "ogradama nema mjesta u Evropi", ali nije objasnio kakve su namjere austrijske vlade oko obezbjeđenja granica te zemlje.

Bonus video: