Poljska i Španija presjekle kanal šverca izbjeglica iz Pakistana

"Dio grupe otkriven u Poljskoj sarađivao je sa španskim ogrankom zločinačke grupe koja olakšava nelegalnu migraciju državljanima Pakistana u EU koristeći trasu preko Sredozemnog mora. One koji su preživjeli zloupotrebljavali su zatim za ropski rad", kazala je Janas
0 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 09:04h

Poljska granična straža i španska policija presjekle su uhodani kanal šverca izbjeglica i imigranata iz Pakistana kojima je međunarodna organizovana kriminalna grupa krijumčara nabavljala falsifikovane poljske dokumente i time omogućavala slobodu kretanja po šengenskom prostoru.

Graničari i policija su nakon pretresa ukupno 51 stana, kuća i restorana u obje zemlje, od toga 28 u Poljskoj, pretežno u Varšavi i okolini, uhapsili 26 članova te međunarodne zločinačke grupe, saopštila je danas Poljska granična straža.

Predstavnica Poljske granične straže Dagmara Bjelec Janas rekla je poljskim medijima da su u pretresima zaplijenjene velike količine dokumenata i oprema za izradu lažnih isprava.

"Dio grupe otkriven u Poljskoj sarađivao je sa španskim ogrankom zločinačke grupe koja olakšava nelegalnu migraciju državljanima Pakistana u Evropsku uniju koristeći trasu preko Sredozemnog mora. One koji su preživjeli zloupotrebljavali su zatim za ropski rad", kazala je Janas.

Kako je Bjelec Janas opisala, imigranti iz Pakistana koji su nelegalno ušli u šengenski prostor dolazili bi u Poljsku sa lažnim dokumentima i tu su im poljski članovi te kriminalne grupe legalizovali boravak, što im je omogućilo da se bez problema kreću po šengenskom prostoru.

U operaciji poljske i španske policije koju je koordinirao Europol učestvovalo je 365 graničara i policajaca iz obje zemlje.

Bonus video: