Šel imao neto gubitak od 7,4 milijardi dolara

Generalni direktor Ben van Beurden rekao je da Šel pokušava integrisanim i pojačanim aktivnostima da umanji uticaj niskih cijena nafte na krajnje rezultate kompanije u sadašnjem teškom okruženu za industriju
0 komentar(a)
Nafta, Foto: Shutterstock
Nafta, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 09:20h

Kompanija Rojal Dač Šel (Royal Dutch Shell) zabilježila je neto gubitak od 7,4 milijardi dolara u trećem kvartalu ove godine poslije otkazivanja niza dugoročnih projekata, uključujući i istraživanja na Aljasci.

Kompanija je prijavila da je imala dodatne troškove od 8,2 milijarde dolara oko otkazivanja projekata, uključujući i 2,6 milijarde, vezano za odluku o prekidu aktivnosti istraživaja na Aljasci.

Isključujući te jednokratne troškove i poslije prilagođavanja Šel je saopštio pad dobiti na 1,8 milijardi dolara, u odnosu na 5,8 milijardi dolara godinu dana ranije, velikim dijelom zbog pada cijena nafte.

Sirova nafta tipa Brent sa Sjevernog mora je u prosjeku koštala 50,26 dolara po barelu u trećem kvartalu, što je 51 odsto manje nego prije godinu dana.

Generalni direktor Ben van Beurden rekao je da Šel pokušava integrisanim i pojačanim aktivnostima da umanji uticaj niskih cijena nafte na krajnje rezultate kompanije u sadašnjem teškom okruženu za industriju.

Bonus video: