Debata kandidata Republikanske partije: Rasprava oštra, Tramp i Karson mete kritika

Oštra razmjena riječi tokom debate dovela je u opasnost politička prijateljstva nekih od kandidata, a posebno guvernera Floride Džeba Buša i senatora iz iste savezne države Marka Rubija
2 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2015. 08:23h

Pretendenti na mesto kandidata Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD ukrstili su sinoć koplja na debati održanoj u Koloradu, a favoriti, koji ujedno imaju najmanje političkog iskustva - Donald Tramp i Ben Karson - bili su meta oštrih kritika od samog početka debate.

Guverner Džon Kasik je osudio njihovu "potpuno nerealnu poresku politiku" i dodao: "Ne možemo da izaberemo za predsjednika nekoga ko ne zna da radi svoj posao. Treba da izaberemo nekoga sa iskustvom", prenio je britanski Bi-Bi-Si.

Ben Karson, penzionisani neurohirurg koji prema anketama ima prednost u odnosu na Trampa, nije se mnogo isticao na sinoćnjoj debati, koja je održana u gradu Bolder u Koloradu.

Njegovu poresku politiku, koja se zasniva na takozvanim crkvenim desetinama, oštro je kritikovao Kasik, koji je takođe napao Trampov plan za deportaciju 11 miliona ilegalnih migranata i izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Oštra razmjena riječi tokom debate dovela je u opasnost politička prijateljstva nekih od kandidata, a posebno guvernera Floride Džeba Buša i senatora iz iste savezne države Marka Rubija.

Buš je pozvao Rubija, koji je u prošlosti bio njegov štićenik, da podnese ostavku na mjesto u Senatu zbog svojih loših rezultata.

Na meti napada republikanskih kandidata su se našli i mediji, pa je tako teksaški senator Ted Kruz pozdravljen snažnim aplauzom kad je kritikovao domaćine debate, televizijsku kuću Si-En-Bi-Si, za podsticanje sukoba.

"Pitanja koja su dosad postavljena tokom ove debate ukazuju zašto Amerikanci ne vjeruju medijima. Ovo nije borba u kavezu", istakao je Kruz.

U debati je učestvovalo deset kandidata: Tramp, Karson, Buš, senatori Rubio, Kruz i Rend Pol, bivša izvršna direktorka "Hjulit-Pakarda" Karli Fjorina, bivši guverner Arkanzasa Majk Hakabi, Kasik i guverner Nju DŽersija Kris Kristi.

Moderator debate na televiziji Si-En-Bi-Es postavljao je pitanja koja su uglavnom bila fokusirana na ekonomska pitanja, uključujući poresku politiku, državnu potrošnju i povećanje zapošljavanja.

Učesnici debate su takođe morali da odgovaraju i na pitanja poput legalizacije marihuane i američkih zakona o nošenju oružja, što je Trampa navelo da ponovi da ponekad nosi oružje i da mu ne bi smetalo da radi sa ljudima koji su naoružani.

Galerija

Bonus video: