Slovenija: Izbjeglice stigle po novom sistemu tranzita

Nakon izlaska iz voza u Dobovi, migranti uđu u ugrijani prostor gdje im se ponudi osvježenje, a onda ulaze u voz Slovenačkih željeznica koji ih odvozi za Šentilj gdje se i registruju i čekaju na prelazak u Austriju
0 komentar(a)
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Slovenija izbjeglice, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2015. 11:07h

U Sloveniju je iz Hrvatske od juče popodne do jutros prebačeno više od 3.000 izbjeglica po novom sistemu tranzita o kome su se prethodnih dana dogovorile policije dvije države.

Izbjegle iz istočne Slavonije su vozom u Dobovu u Sloveniji prevezle tri kompozicije Hrvatskih željeznica.

Slovenačka policija je potvrdila da je komunkacija s hrvatskim kolegama mnogo bolja nego ranije i da novi sistem funkcioniše.

Da li će se s njim nastaviti i narednih dana zavisiće od situacije na terenu, pa će se o tome raspravljati na današnjoj sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost koju je sazvao slovenački premijer Miro Cerar.

Novi sistem prelaza izbjeglica iz Hrvatske u Sloveniju mnogo je humaniji prema samim migrantima koji su ranije dovođeni blizu granice vozom, a potom pješačili tri kilometra od željezničke stanice Sutla do Dobove, te nakon toga još četiri sata hodali do Brežica radi postupka registracije, praćeni slovenačkom policijom.

Dogovorom hrvatske i slovenačke policije postupak je sada mnogo brži i prihvatljiviji za obje strane, prenosi Fena.

Nakon izlaska iz voza u Dobovi, migranti uđu u ugrijani prostor gdje im se ponudi osvježenje, a onda ulaze u voz Slovenačkih željeznica koji ih odvozi za Šentilj gdje se i registruju i čekaju na prelazak u Austriju.

U slovenačkoj policiji isključuju, međutim, mogućnost da bi se novi model tranzita izbjeglica primijenio i na drugim željezničkim prelazima dviju država, jer je situacija i dalje vrlo fluidna, a prema nekim informacijama se i Austrija priprema na restrikcije u primanju migranata iz Slovenije što se do sada nije dogodilo.

U međuvremenu, Slovenija očekuje da će početi da pristiže i jača finansijska pomoć Evropske unije za njene napore s migrantima, a danas bi u Sloveniju trebali da stignu i prvi policajci koje je kao pomoć slovenačkoj policiji na granici, zajedno s opremom, obećala Njemačka.

Prema najnovijim podacima slovenačke policije, u zemlju je u posljednjih 12 dana ušlo oko 90.000 izbjeglica i migranata, a u Austriju ih je prebačeno oko 64.000.

Bonus video: