Ponovo pogođena bolnica Ljekara bez granica

"Bombardovanje je dovelo do uništenja cijele bolnice sa svim što je unutra - uređaji i medicinska sredstava i umjerenog ranjavanja nekoliko ljudi", rekao je direktor bolnice MSF, dr Ali Mugli, prenijela je agencija Rojters
4 komentar(a)
Bolnica, Ljekari bez granica, Foto: Reuters
Bolnica, Ljekari bez granica, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2015. 19:22h

Bolnica u Jemenu koju vodi nevladina organizacija Ljekari bez granica (MSF) pogođena je danas vazdušnim udarima arapske koalicije i ima povređenih, javila je jemenska novinska agencija SABA.

"Objekat MSF u Sadi, u Jemenu je pogođen u nekoliko vazdušnih udara prošle noći dok su unutar objekta bili pacijenti i osoblje", navodi ta NVO na tviteru.

Portparolka MSF Malak Šaher potvrdila je, za agenciju AFP, da "nije bilo žrtava" u napadima.

Direktor bolnice Hidan potvrdio je da je nekoliko ljudi povrijeđeno u napadu, javlja agencija SABA.

"Bombardovanje je dovelo do uništenja cijele bolnice sa svim što je unutra - uređaji i medicinska sredstava i umjerenog ranjavanja nekoliko ljudi", rekao je direktor bolnice MSF, dr Ali Mugli, prenijela je agencija Rojters.

Jemenska agencija je navela da je u vazdušnim udarima pogođena i obližnja ženska škola i oštećeno nekoliko domova civila.

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom negira da je bombardovala ovu bolnicu.

Na pitanje da li su izvršili ovo bombardovanje brigadni general Ahmed Aseri je rekao "Nipošto".

Upitan da li zna šta je izazvalo eksploziju, Aseri je odgovorioo: "Ne možemo nita reći dok se ne sprovede istraga".

Ovo je drugi put da je pogođena bolnica Ljekara bez granica, pošto su 3. oktobra američke rakete pogodile bolnicu Ljekara bez granica u gradu Kunduzu na sjeveru Avganistana.

Saudijska Arabija i druge zemlje Persijskog zaliva od kraja marta, sprovode sedmomjesečne vazdušne udare kao pomoć jemenskoj vladi koja se povukla pod naletom šiitskih pobunjenih Huta koji su krajem prošle godine zauzeli prijestonicu, Sanu.

U Jemenu se vode borbe između šiitskih pobunjenika i snaga lojalnih bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu, sa jedne strane protiv separatista sa juga, lokalnih i plemenskih milicija, sunitskih islamskih ekstremista i snaga lojalnih svrgnutom predsedniku Abd Rabuu Mansuru Hadiju, koji je utočište potražio u Saudijskoj Arabiji, podsjetio je AP.

Ban ki-Mun osuđuje napad

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je danas vazdušni napad koalicionih snaga predvođenih Saudijskom Arabijom bolnica Ljekara bez granica u Jemenu.

"Generalni sekretar poziva na brzu, efikasnu i nepristrasnu istragu kako bi se utvrdila odgovornost", rekao je portparol generalnog sekretara UN Stefan Dujarik, prenio je Rojters.

Ban je pozvao sve "strane u konfliktu u Jemenu da odmah obustave sve operacije, uključujući vazdušne udare", dodao je portparol.

Bonus video: