Najbogatiji Kinez nadmašio BDP Islanda

"Tržišna snaga i kreativne sposobnosti bili su od ključnog značaja za izgradnju velikog poslovanja u Kini, a ne lične veze", saopštio je Vang
63 pregleda 1 komentar(a)
Vang Đianlin, Džek Ma, Foto: Reuters
Vang Đianlin, Džek Ma, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2015. 17:05h

Bogatstvo najimućnijeg čovjeka u Kini, Vanga Đianlina, u prošloj godini je uvećano skoro 17 milijardi dolara, što je veći iznos od bruto domaćeg proizvoda (BDP) Islanda.

Za samo godinu, bogatstvo Đianlina, kineskog preduzetnika u oblasti nekretnina i vlasnika Vanda grupe koja upravlja hotelima, bioskopima i robnim kućama, skočilo je sa 13,2 milijarde dolara na 30 milijardi dolara.

Đianlin je prema Forbesovoj listi najbogatiji čovjek u Kini za ovu godinu, prenosi B92.

Uprkos usporavanju rasta druge najveće svjetske privrede, bogatstvo Vanga je uvećano zbog skoka vrijednosti akcija njegove kompanije.

"Tržišna snaga i kreativne sposobnosti bili su od ključnog značaja za izgradnju velikog poslovanja u Kini, a ne lične veze", saopštio je Vang.

Van Kine, Vang je poznat po nizu akvizicija, pri čemu je kupio organizatora ekstremnog sportskog takmičenja Ironman, zatim švajcarsku grupaciju Infront, a ima udio i u španskom fudbalskom klubu Atletiko Madrid.

Sa pozicije najbogatijeg Kineza, Vang je izgurao Džeka Maa, osnivača platforme za trgovinu preko interneta Alibabe, koji je skliznuo na drugo mjesto, sa bogatstvom od 21,8 milijardi dolara, zbog pada vrijednosti akcija njegove kompanije na Njujorškoj berzi.

"Najbogatiji ljudi, njih 100, u Kini su 'teški' 450 milijardi dolara", navodi Forbes, što je skoro 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, i daleko brži tempo rasta u odnosu na aktuelni rast BDP-a Kine od 6,9 odsto.

Bonus video: