Ivanka Tramp kandidat za predsjednicu Svjetske banke

Džim Jong Kim napušta Svjetsku banku kako bi prešao u privatnu firmu na Volstritu
1167 pregleda 0 komentar(a)
Ivanka Tramp, Foto: Beta-AP
Ivanka Tramp, Foto: Beta-AP

Svjetska banka je prije nekoliko dana saopštila da će njen predsjednik Džim Jong Kim podnijeti ostavku 1. februara, tri godine prije isteka mandata. U Vašingtonu kruži više imena koja bi mogla da ga zamijene na toj funkciji. Među njima je i ime predsjednikove ćerke, Ivanke Tramp, piše Fajnenšel tajms.

Džim Jong Kim napušta Svjetsku banku kako bi prešao u privatnu firmu na Volstritu. Njegov odlazak doveo je do zbunjenosti i frustracije među osobljem, ali i pokrenuo pitanja o upravi i budućoj ulozi ove finansijske institucije koja je bila u središtu međunarodnog ekonomskog poretka, predvođenom Sjedinjenim Državama, navodi Fajnenšel tajms.

Na čelu Svjetske banke do sada se uglavnom nalazio Amerikanac. U 2019, mnogo brže nego što je bilo ko mislio, dolazi se do situacije u kojoj će predsjednika ove institucije faktički birati Donald Tramp. Predsjednik SAD je, kako navodi list, skeptičan prema multilateralnim institucijama i mogao bi da promeni način na koji banka funkcioniše.

Fajnenšel tajms upozorava da bi predsjednik kojeg izabere Trampova administracija mogao da ograniči finansiranje projekata koji se tiču klimatskih promjena, kao i onih iz kineske inicijative "Pojas i put", prenosi RTS.

"Iskreno, mislim da su ljudi u banci zabrinuti i da se pitaju kako će se zaštititi institucija", rekao je jedan bivši zvaničnik Svjetske banke.

Iako je vjerovatno da će se Amerikanac naći na čelu banke, to nije nužno. Pokrenut je proces izbora, koji bi trebalo da bude "otvoren, zasnovan na zaslugama i transparentan".

Dejvid Dolar, bivši zvaničnik Svjetske banke, smatra da će najvjerovatnije, ipak, američki kandidat biti izabran.

"U interesu svih je da SAD nastave svoje zalaganje u Svjetskoj banci", smatra Dejvid Dolar.

Mogući američki kandidati za šefa Svetske banke su podsekretar trezora za međunarodne poslove Dejvid Malpas, direktor USAID-a Mark Grin, bivši ambasador SAD u UN Niki Hejli, ali i predsjednikova ćerka Ivanka Tramp.

Ivanka Tramp je, prije dolaska na mesto savjetnice u Bijeloj kući, radila kao potpredsjednica za akvizicije u Trampovoj organizaciji, a imala je i sopstvenu modnu liniju.

Kandidati za predsjednika Svjetske banke su i nigerijski ekonomista Ngozi Okondžo-Iveala, ekonomista iz Ruande i predsjednik Afričke banke za razvoj Donald Kaberuka, kao i indonežanski ministar finansija Sri Mulijani Indravati.

Džudi Šelton, američka izvršna direktorka u Evropskoj banci za obnovu i razvoj smatra da nema razloga za strah.

"Trampova administracija ne odbija multilateralizam, ona objeručke prihvata multulateralizam koji funkcioniše. Željela bi da vidi da banka radi bolje", zaključila je Šeltonova.

Bonus video: