RT: Nejasno gdje je završilo 50 tona municije

"Mi nismo dobili i nije uopšte jasno (da li ćemo)", rekao je lider Al-Sanadida Bandar al-Humajdi
0 komentar(a)
Rusija, Sirija, avion, Foto: Reuters
Rusija, Sirija, avion, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.10.2015. 12:11h

Poslije više od nedjelju dana pošto su SAD iz vazduha nad Sirijom izbacili veliku količinu municije namijenjene tzv. umjerenoj sirijskoj opoziciji, ostaje nejasno kod koga je ta pošiljka završila, izvještavaju ruski elektronski mediji, pozivajući se na američku štampu.

Lideri dvije vodeće arapske oružane formacije saopštili su da nijesu dobili nikakvu pomoć u naoružanju i izrazili sumnju da su nju dobile bilo koje druge arapske snage, navodi TAS S.

TV "Raša tudej" (RT) podsjeća da je Pentagon naveo da je pošiljka izbačena iz aviona 11. oktobra bila namijenjena "Sirijskim demokratskim snagama", savezu Arapa i Kurda koji se bori protiv "Islamske države" (IS) u gradu Raki.

Za postojanje tog saveza saznalo se samo nekoliko sati prije prvog izbacivanja pošiljke, navodi ruska satelitska TV.

Novoformiranu koaliciju čine plemenska arapska milicija Al-Sanadid, hrišćanska grupa koja se naziva Asirski vojni savjet, združena kurdsko-arapska grupa kod Rake Burkan al-Furat (Vulkan Eufrata), kao i snažni kurdski Odredi narodne samoodbrane (YPG), čiji broj ostale formacije po "Vašington postu" premašuje četiri puta.

Medijski holding "Meklači" (McClatćy), koji izdaje tridesetak listova u 15 američkih država, prenio je izjave komandira odreda Al-Sanadid i Liva Tuvar al-Raka da nijesu dobili pomoć u oružju.

"Mi nismo dobili i nije uopšte jasno (da li ćemo)", rekao je lider Al-Sanadida Bandar al-Humajdi.

"Možda naši partneri, Kurdi, jesu", dodao je njegov otac, lider plemena Šamar, šeik Humajdi Daham al-Hadi.

"Meklači" podsjeća da je zvanični predstavnik Pentagona Piter Kuk rekao da je municija stigla "onima kojima je namijenjena", a na pitanje da li je bar dio pošiljke dopremljen Kurdima rekao da je pošiljka namijenjena "sirijskoj arapskoj koaliciji".

Komandir Burkan al-Furata Haki Kobani rekao je da će "Sirijske demokratske snage odlučiti kuda će oružje biti upućeno i ko će ga dobiti".

Prema njegovim riječima, 50 tona jednostavno nije dovoljno za bilo šta, navodi RT.

TAS S je, pak, podsjetio da je nedavno šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u intervjuu za kanal NTV izrazio uvjerenje da bi ovakve pošiljke mogle da budu zloupotrebljene.

"Reći ću iskreno, nemamo čak naročitih sumnji da znatan dio tog oružja stiže u ruke terorista", rekao je Lavrov, dodajući da bojazan zbog toga počinje da se izražava i u samim SAD.

Bonus video: