Keri: Asad prepreka izboru budućem rukovodstvu Sirije

Keri je naveo da se različite sile koje su zainteresovane za rješavanje sukoba u Siriji slažu u istom, ali "nešto stoji na putu da bi se moglo brzo krenuti u sprovođenje"
5 komentar(a)
Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.10.2015. 06:06h

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se SAD, Iran, Rusija i Evropa slažu da bi Sirija trebalo da bude jedinstvena i da Sirijci treba da izaberu svoje buduće rukovodstvo, ali da je "predsjednik Bašar al Asad jedina prepreka tome"

Keri je naveo da se različite sile koje su zainteresovane za rješavanje sukoba u Siriji slažu u istom, ali "nešto stoji na putu da bi se moglo brzo krenuti u sprovođenje".

"I to je osoba koja se zove Asad, Bašar al Asad", izjavio je Keri u Berlinu na marginama sastanka sa njemačkim ministrom inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajerom, prenijela je agencija AP.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar sastaće se sjutra u Beču, zajedno sa svojim kolegama iz Saudijske Arabije i Turske - obje zemlje koje su protivnici politike sirijskog predsjednika Asada.

Lavrov je najavio da želi da pruži "informacije iz prve ruke" o ruskoj vazdušnu kampanji protiv ekstremista Islamske države u Siriji, ali i da će biti riječi i o budućem političkom procesu "u zemlji koja je sada u petoj godini građanskog rata".

AP podsjeća da SAD i druge zapadne sile sumnjaju u primarni motiv Rusije u sprovođenju vazdušnih napada, koji su počeli 30. septembra i da, navodno, Moskva podržava ofanzivu sirijske vlade u centralnim i sjeverozapadnim regionima.

Bonus video: