AP: Asadov put u Moskvu jača utisak da bi on mogao da opstane

Bašar el Asad je u utorak, 20. oktobra, uveče doputovao u "radnu posjetu" Moskvi, prvu posjetu sirijskog predsjednika inostranstvu od početka građanskog rata 2011. godine
2 komentar(a)
Asad i Putin, Foto: Reuters
Asad i Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.10.2015. 12:34h

Ruska vojna intervencija u Siriji pojačala je utisak da bi predsjednik Bašar el Asad mogao da opstane uprkos katastrofalnom građanskom ratu, a njegova iznenadna posjeta Moskvi podvlači koliko se sirijski lider okuražio, navodi u komentaru agencija Asošiejted pres.

Demonstracija sile dva saveznika, Rusije i Sirije, predstavlja izazov američkoj administraciji čiji se odgovor na sirijski rat u regionu ocjenjuje kao nedosljedan i haotičan, navodi AP.

Frans pres piše da je Rusija preuzela inicijativu u sukobu u Siriji objavom u sredu da je primila svog saveznika Bašara el Asada prilikom njegovog prvog izlaska iz zemlje od 2011. i najavom četvorostranog sastanka u kome će učestvovati pored Rusije i SAD, Saudijska Arabija i Turska u petak u Beču.

Da li je to takodje dio ruskog nastojanja da izdejstvuje političku tranziciju u Siriji po uslovima ruskog predsjednika Vladimira Putina još ostaje da se vidi, komentariše AP i navodi da bi takav scenario doprinjeo očiglednoj ambiciji ruskog lidera da zauzme vodeći položaj na svjetskoj sceni.

Bašar el Asad je u utorak, 20. oktobra, uveče doputovao u "radnu posjetu" Moskvi, prvu posjetu sirijskog predsjednika inostranstvu od početka građanskog rata 2011. godine. Kremlj je saopštio da je Asad u razgovoru s Putinom rekao da bi se "bez ruske vojne intervencije terorizam proširio".

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je poslije tog sastanka da su se šef diplomatije Sergej Lavrov i državni sekretar SAD Džon Keri dogovorili da u petak u Beču s kolegama iz Saudijske Arabije i Turske razgovaraju o sirijskoj krizi.

Moskva je navela da pored njenog vojnog angažovanja na strani Asada u suprotstavljanju pobunjenicima u Siriji, "politički proces" treba da uslijedi poslije vojnih operacija u zemlji.

Asadovu posjetu Moskvi oštro su kritikovale SAD, koje su optužile Rusiju da su mu prostrle "crveni tepih" dobrodošlice i da spriječava svaki napredak ka političkoj tranziciji u Siriji. Ankara je ponovila da buduća politička tranzicija treba obavezno da garantuje Asadov odlazak.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je rekao da ništa ne treba uraditi da se ojača Asad, i da želi da vjeruje da je Putin ubjedio Asada da što prije pokrene političku tranziciju i ode sa svog mjesta.

Ove razlike mišljenja biće sigurno izložene na sastanku u petak u Beču na kome će biti šefovi diplomatije Rusije Sergej Lavrov, SAD Džon Keri, Saudijske Arabije Abdel al-Džubeir i Turske Feridun Sinirlioglu. Svi osim Lavrova traže odlazak Asada.

Iran, saveznik sirijskog predsjednika koji ne učestvue na sastanku u Beču, naveo je da ne radi na održanju Asada na vlasti zauvek, ali da će Asadova uloga "biti važna"u svakom političkom procesu.

U svakom slučaju, posjeta Rusiji pokazuje izuzetnu istrajnost Asada time što je mogao da napusti Siriju bez straha od državnog udara ili hapšenja u situaciji u kojoj se zemlja sada nalazi kada je pola stanovništva raseljeno i najmanje četvrt miliona ljudi ubijeno, a ekstremisti Islamske države kontrolišu velike djelove teritorije, navodi AP.

Kako navodi Frans pres, susret Putin-Asad kao da je podsjećanje da je Moskva odlučnija više nego ikad da podrži svog saveznika i Kremlj je saopštio da pitanje eventualnog odlaska Asada sa vlasti nije razmatrano tokom susreta u Rusiji.

Ruska intervencija je doprinjela daljoj komplikacije situacije u Siriji, piše Frans pres. Moskva navodi da su njeni vazdušni udari usmjereni na "terorističke grupe" medju kojima je i Islamska država, a Zapad i njihovi saveznici tvrde da Moskva skoro isključivo cilja provincije gdje sirijski režim vodi ofanzive protiv opozicije koja se smatra umjerenom i gdje Islamska država nije prisutna.

Pored toga, medjunarodna koalicija predvođena SAD više od godinu dana sprovodi vazdušne udare na položaje Islamske države, a Moskva i Vašington potpisali su sporazum o izbjegavanju incidenata između aviona koji operišu odvojeno na sirijskom nebu.

Bonus video: