U BiH strahuju od eskalacije izbjegličke krize

Zbog sve komplikovanijeg stanja i procjena da bi izbjeglička kriza mogla dodatno da eskalira i pogodi države regiona, BiH je za iduću sedmicu predložila sastanak s čelnicima policije i bezbjednosnih službi Hrvatske, Srbije i Crne Gore
0 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 21.10.2015. 10:24h

Vlasti Bosne i Hercegovine sigurne su da će se izbjeglički talas preliti i na tu zemlju ukoliko Hrvatska odluči da zatvori svoju granicu sa Srbijom i takav razvoj događaja smatraju veoma opasnim, potvrdio je danas zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.

On podsjeća da izbjeglice imaju samo jedan cilj, a to je stići do zapadne Evrope i pritom biraju one rute koje im ostaju otvorene, navodi sarajevski "Dnevni avaz".

Ukoliko dođe do zatvaranja hrvatsko-srpske granice u BiH najveći priliv izbjeglica s Bliskog istoka očekuju iz pravca Srbije prema Bijeljini i dalje prema Bosaskoj posavini, jer je riječ o ravničarskom terenu bez prirodnih prepreka.

Nizam ističe da je to ruta koju bi izbjeglice mogle da koriste do zime, a nakon toga bi se mogli zaputiti i preko Kosova i Crne Gore, pa opet prema BiH.

Zbog sve komplikovanijeg stanja i procjena da bi izbjeglička kriza mogla dodatno da eskalira i pogodi države regiona, BiH je za iduću sedmicu predložila sastanak s čelnicima policije i bezbjednosnih službi Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Sastanak bi, prenosi Hina, trebalo da bude održan u Trebinju, gdje je i regionalna policijska kancelarija za vezu koju su ranije uspostavile BiH, Srbija i Crna Gora.

Bonus video: