Iz Makedonije u Srbiju svakodnevno pristiže po više od 5.000 izbjeglica

"Ekipe Crvenog krsta rade u tri smjene bez prestanka, svi koji su došli u Preševo su zbrinuti, dobijaju sve, i hranu i papire, dijeli se i obuća i odjeća kada imamo, kao i ćebad. Do sada nije bilo nikakvih incidenata", kazao je Haljimi
0 komentar(a)
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Makedonija migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.10.2015. 09:30h

Kroz Prihvatni centar za izbjeglice sa Bliskog istoka u Preševu u utorak je prošlo oko 5.000 izbjeglica koji se nisu zadržavali duže od sedam, osam sati koliko je potrebno da bi se registrovali, nakon čega su nastavili svoj put prema zemljama Evropske unije, izjavio je danas sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

Haljimi je za agenciju Bueta izjavio da je u tok jučerašnjeg dana Crveni krst u Preševu podijelio 3.000 obroka koje po prioritetu dobijaju žene, djeca i bolesni, a da je od ponoći do osam sati ujutru podijeljeno još oko 1.000 obroka, koliko je novih izbjeglica u Preševo stiglo iz Makedonije.

"Izbjeglice u Preševo dolaze bez prestanka u svih 24 sata i danju i noću, u grupama od po 100 do 200 ljudi. Ekipe Crvenog krsta rade u tri smjene bez prestanka, svi koji su došli u Preševo su zbrinuti, dobijaju sve, i hranu i papire, dijeli se i obuća i odjeća kada imamo, kao i ćebad. Do sada nije bilo nikakvih incidenata", kazao je Haljimi.

Prema podacima MUP-a, broj izbjeglica sa Bliskog istoka, u najvećoj mjeri državljana Sirije, Iraka i Avganistana koji u Srbiju ulaze iz Makedonije, u posljednje dvije nedjelje stalno prelazi 5.000, pa je tako u ponedjeljak registrovano ukupno 6.678 izbjeglica, dok je u nedjelju registrovano 5.136 izbjeglica od kojih je oko 5.000 u Srbiju ušlo iz Makedonije kod Preševa, dok je oko 200 izbjeglica u Srbiju ušlo iz Bugarske.

Bonus video: