Načelnik generalštaba vojske SAD: Rusija neće intervenisati u Iraku

Danford u Iraku planira da razgovara s komandantima na terenu o bitkama u Beidži i Ramadi, gde su iračke snage nedavno ostvarile dobitke u sukobima s Islamskom državom
4 komentar(a)
Džozef Danford, Foto: Reuters
Džozef Danford, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2015. 16:30h

Novi načelnik američkog generalštaba Džozef Danford izjavio je danas da sada ne vidi mogućnost da Rusija svoje vazdušne operacije iz Sirije proširi i na Irak.

Tokom prve posjete Bagdadu kao predsjednik Združenog štaba odbrane, Danford je rekao novinarima da je američkim zvaničnicima koji su razgovarali s iračkim vođstvom rečeno da nisu traženi ruski vazdušni udari, uprkos navodima da je premijer Haider al-Abadi tražio pomoć Moskve protiv Islamske države.

Danford u Iraku planira da razgovara s komandantima na terenu o bitkama u Beidži i Ramadi, gde su iračke snage nedavno ostvarile dobitke u sukobima s Islamskom državom.

Prvo putovanje u inostranstvo novog komandanta vojske SAD po preuzimanju dužnosti 1. oktobra označava koliki prioritet on i Pentagon daju pronalaženju najbolje formule za pomaganje lokalnim snagama u borbi protiv Islamske države u Iraku i Siriji, dok traju vazudšni udari koalicionih snaga.

Danford se u Irbilu sastao sa šefom kurdske regionalne vlade, predsjednikom Masudom Barzanijem, posle čega se u Bagdadu sastao s ministrom odbrane, a kasnije bi trebalo da se sastane s premijerom i američkim komandantima.

Prethodno je tri dana boravio u Izraelu i Jordanu, ključnim američkim saveznicima u regionu.

Bonus video: