Ostojić: Izbjeglice dočekali psi i žice u Sloveniji

"Ne može da se dođe do toga da neko kaže mi ne možemo više da primamo. Republika Hrvatska je do sada odbranila svoje interese i braniće ih i dalje. Nismo odgovorni ukoliko neko ne želi da sarađuje u tom segmentu", smatra ministar
0 komentar(a)
Ranko Ostojić, Foto: Betaphoto/HINA
Ranko Ostojić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 20.10.2015. 11:32h

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je danas u Opatovcu da je Hrvatska poštovala dogovore sa Slovenijom, ali da su tamo izbjeglice dočekali - "psi i žice".

On je naveo i da je Sloveniji upućen zahtjev da odredi mjesta na kojima će primati izbjeglice i migrante koji pristižu iz Hrvatske.

Ostojić je poručio da Hrvatska traži da polovina od broja migranata koji stižu bude transportovana u Sloveniju, a polovinu je spremna da zadrži u prihvatnom centru.

"Ne može da se dođe do toga da neko kaže mi ne možemo više da primamo. Republika Hrvatska je do sada odbranila svoje interese i braniće ih i dalje. Nismo odgovorni ukoliko neko ne želi da sarađuje u tom segmentu", smatra ministar.

Od početka izbjegličke krize na teritoriju Hrvatske ušlo je 204.126 migranata, posljednji su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje.

Ostojić je najavio je da je Hrvatska spremna prevoziti izbjeglice i migrante direktno do Šentilja, na slovenačko-austrijskoj granici, a upitan da prokomentariše navodno postojanje plana "D" i izgradnje zida prema Srbiji, podsjetio je da je premijer Zoran Milanović izjavio da ni jedna opcija nije isključena, te je tražio od EU da se "takva odluka donese", prenosi Hina.

"Oni koji su najviše pogođeni, a to su Njemačka, Austrija i Slovenija, bili su protiv izgradnje žice i ograde. Nemojte stoga govoriti o planu D dok smo još u realizaciji sadašnjih planova", rekao je ministar i ponovio da je protiv slanja vojske na granicu, jer "nijedna vojska i žica do sada nisu uspjeli da zaustave priliv izbjeglica".

Na pitanje zašto je došlo do usporavanja prijema izbjeglica iz Srbije u Hrvatsku, Ostojić je naveo da je "Hrvatska država reda".

"To je što se tiče taktike policije, pustite policiju da radi", poručio je resorni ministar, rekavši da je policija imala sistem u skladu s kojim su u autobuse ukrcavane grupe od po pedeset izbjeglica i migranata.

"Ali kada imate nered na drugoj strani, to odmah usporava prihvat", dodao je Ostojić i naveo da Hrvatska traži od Srbije da, takođe, organizuje prelazak izbjeglica po grupama.

Onima koji u Hrvatsku pokušaju da uđu preko zelene granice, kroz polja i kukuruzišta, poručio je da će posljednji biti prihvaćeni, a reskiraju i da budu vraćeni u Srbiju.

U prihvatnom centru u Opatovcu, prema jutrošnjim podacima, bilo je 2.600 izbjeglica i migranata.

U Tovarniku je u toku ukrcavanje voza, dok se kod Bapske s srpske strane grance nalazi oko 2.500 izbjeglih osoba koje će autobusima biti prevezene do centra u Opatovcu.

Bonus video: