Hercog: Više ne može ovako, dati Palestincima državu

"Rješenje razvoda od Palestinaca nije 'voljenje Arapa', već jedino cionističko rješenje", rekao je Hercog na konferenciji povodom 20. godišnjice ubistva bivšeg premijera Jicaka Rabina
0 komentar(a)
Isak Hercog, Foto: Reuters
Isak Hercog, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2015. 11:17h

Lider izraelske opozicione Laburističke partije Isak Hercog izjavio je da sukobi Izraelaca i Palestinaca koji potresaju državu u posljednjih mjesec dana pokazuju kakva će biti budućnost ako Palestinci ne dobiju svoju državu.

"Jerusalim je slika budućnosti dvonacionalne države ka kojoj idemo. Odvajanje (jevrejskog i palestinskog) naroda mora postati stvarnost. Moramo se odvojiti od Palestinaca. Rješenje razvoda od Palestinaca nije 'voljenje Arapa', već jedino cionističko rješenje", rekao je Hercog na konferenciji povodom 20. godišnjice ubistva bivšeg premijera Jicaka Rabina.

On je dodao da izraelski lideri "ne mogu živjeti u iluziji da je sve u redu".

U proteklih mjesec dana devet Izraelaca ubijeno je u napadima Palestinaca, a većina njih stradala je u napadima nožem. Istovremeno, ubijen je 41 Palestinac u izraelskoj vatri, uključujći i 20 osoba koje su Izraelci označili kao napadače, dok su ostali poginuli u sukobima sa izraelskim trupama.