Japan: Prva potvrda karcinoma poslije katastrofe u Fukišimi

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Fukušima Šiniči Suzuki, koji vodi tim proučavanja djece Fukušime, naveo je da u Japanu nikad nije bila sprovedeno istraživanje poslije nuklearne katastrofe
92 pregleda 0 komentar(a)
Fukušima, Foto: Reuters
Fukušima, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.10.2015. 10:37h

Bivšem radniku nuklearne elektrane Fukušima potvrđena je dijagnoza raka zbog radijacije, što je prvi takav slučaj obolijevanja poslije više od četiri godine od najteže nuklearne katastrofe ikada u Japanu, saopštile su danas japanske vlasti.

Zvaničnik Ministarstva zdravlja potvrdio je da je bivši radnik nuklearne elektrane u svojim tridesetim godinama dobio leukemiju zbog rada u elektrani poslije katastrofe 2011.

"Slučaj je ispunio kriterijume raka povezanog sa zračenjem", priznao je neimenovani japanski zvaničnik na konferenciji za novinare u Tokiju, prenijela je agencija AFP.

Oboljelom, koji sada ima 41 godinu, dodeljena je naknada za medicinske troškove i izgubljene plate, naveo je japanski zvaničnik ne ulazeći u detalje o sumi novca.

On je dodao da se potvrđuju još tri slična slučaja raka.

AFP navodi da je u Japanu bilo žučne rasprave o tome da li će Fukušima katastrofa dovesti do eksplozije raka među zaposlenima u elektrani i onima koji su živeli u okolini, a zvanična potvrda slučaja raka vjerovatno će dovesti do dodatnog protivljenja javnosti protiv nuklearne energije samo nedjelju dana pošto je ponovo pokrenut drugi nuklearni reaktor poslije zatvaranja svih elektrana zbog katastrofe.

Profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta Fukušima Šiniči Suzuki, koji vodi tim proučavanja djece Fukušime, naveo je da u Japanu nikad nije bila sprovedeno istraživanje poslije nuklearne katastrofe.

"Kada počnete da koristite vrlo osjetljivu opremu za provjeru prisustva raka štitne žlijezde u veoma velikoj grupi djece, onda ćete neminovno naći povećanje broja slučajeva", naveo je Suzuki, prenosi BBC.

Fukušima katastrofa obuhvata seriju nuklearnih nesreća i otkazivanje uređaja u nuklearnoj elektrani Fukušima 1, kod grada Okuma, što je posljedica katastrofalnog zemljotresa 11. marta 2011. godine i velikog cunami talasa koji je zapljusnuo reaktore i poplavio cijelo područje.

Nema potvrde smrtnih slučajeva koje se direktno vezuju za radijaciju, ali iz straha od širenja radijacije stanovništvo je odmah evakuisano iz oblasti 20 kilometara oko nuklearne centrale.

Bonus video: