Pentagon priznao da je greškom provalio u komples Ljekara bez granica

Dejvis je objasnio da je prilikom prethodne posjete tom kompleksu bilo aktivnih borbi u toj oblasti, granatiranja i pucanja i zbog toga ovog puta iz bezbjednosnih razloga nisu stali da otvore kapiju, vjerujući da unutra nema osoblja iz grupe Ljekara bez granica
1 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.10.2015. 05:44h

Američka vojska priznala je danas da je oklopno vozilo sa američkim vojnicima namjerno proletjelo kroz zatvorenu kapiju kompleksa koji vode Ljekari bez granica u sjevernom Avganistanu gdje su 22 osobe ubijene dvije nedjelje ranije u američkom vazdušnom napadu.

Portparol Pentagona, mornarički kapetan Džef Dejvis, rekao je da je avganistansko oklopno vozilo u kome su bili američki vojnici proletjelo kroz kapiju kasno u četvrtak da bi ušlo u kompleks, pogrešno vjerujući da u njemu više nije bilo osoblja humanitarne organizacije Ljekari bez granica (MSF).

Dejvis je rekao da je posjeta bila da bi se procijenila šteta naneta zgradi u napadu 3. oktobra koji je izvedena iz američkog aviona AC-130. Posjeta je bila u okviru procesa utvrđivanja da li treba platiti odštetu, rekao je on.

On je rekao da je vozilo proletjelo kroz kapiju i da nije trebalo to da uradi, već da je trebalo da se koordiniše dolazak unaprijed, kao da će osigurati da se kapija popravi.

Rekao je da je osoblje Ljekara bez granica bilo prisutno u kompleksu i da "razumljivo nisu bili srećni što smo provalili unutra".

On je objasnio da je prilikom prethodne posjete tom kompleksu bilo aktivnih borbi u toj oblasti, granatiranja i pucanja i zbog toga ovog puta iz bezbjednosnih razloga nisu stali da otvore kapiju, vjerujući da unutra nema osoblja iz grupe Ljekara bez granica.

Incident je prekršio sporazume sa istražiteljima da će Ljekarima bez granica biti unaprijed najavljene takve posjete.

"Njihova nenajavljena i nasilni dolazak oštetio je imovinu, uništio potencijalne dokaze i izazvao stres i strah", navela je ova nevladina organizacija u saopštenju prošle nedjelje.

Dejvis je rekao da se očekuje da će tim koji procjenjuje situaciju sa žrtvama napada od 3. oktobra objaviti izvještaj u Kabulu do sredine ove nedelje.

On je rekao da se oni bave samo usko pitanjem da li je bilo civilnih žrtava i ako ih je bilo da li su oni posljedica američkog vazdušnog udara. Neće se baviti, kako je rekao, time ko je kriv za napad na bolnicu, za koji je američka vojska navela da je napravljen greškom. Takvi detalji biće utvrđeni u odvojenoj detaljnijoj istrazi, a preliminarni rezultati bi mogli da budu objavljeni za dvije nedjelje, rekao je Dejvis.

U napadu na bolnicu u gradu Kunduzu, na sjeveru Avganistana, ubijeno je 10 pacijenata i 12 zaposlenih u Ljekarima bez granica. Još dvoje članova njihovog osoblja se sada vjeruje da su poginuli, navela je ta grupa.

Predsjednik SAD Barak Obama izvinio se zbog napada koji se dogodio dok su avganistanske snage borile protiv talibanskih pobunjenika. Talibani su zauzeli Kunduz 28. septembra i kratko držali grad dok ih nisu potisnule avganistanske snage uz pomoć vazdušne podrške SAD.

Dejvis je rekao da je grad velikim dijelom ponovo pod kontrolom avganistanske vlade.

Bonus video: