Ostojić: Nije bilo dogovora o prijemu samo 2.500 izbjeglica

Ostojić je Slovencima poručio da rade isto što i Hrvatska, primaju i šalju dalje izbjeglice i migrante prema susjednim zemljama
0 komentar(a)
Ranko Ostojić, Foto: Betaphoto/HINA
Ranko Ostojić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 20.10.2015. 06:03h

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izjavio je sinoć da sa Slovenijom nikada nije bilo dogovora o prijemu samo 2.500 izbjeglica i migranata iz Hrvatske.

"Danas ste mogli saznati informaciju da je austrijski portparol policije potvrdio da nije bilo nikakvog limita s austrijske strane. Prema tome, sve što se dogodilo tokom jučerašnjeg dana nije krivica Hrvatske", rekao je Ostojić u Opatovcu.

Ostojić je Slovencima poručio da rade isto što i Hrvatska, primaju i šalju dalje izbjeglice i migrante prema susjednim zemljama, prenijela je Hina.

Na pitanje novinara očekuje li da će sve izbjeglice koji su ušle u Hrvatsku tokom današnjeg dana ući i u Sloveniju, Ostojić je odgovorio kako to ne zna, ali zna da će svi biti upućeni prema granici Slovenije.

Ostojić je naveo da očekuje nastavak stabilizacije situacije, dodajući da prihvatni centar Opatovac i dalje ostaje jedino mjestom gdje se izbjeglice i migranti registruju.

Kazao je i da Hrvatska nema potrebe za angažmanom dodatnih policijskih snaga.

"Koliko ja znam što se tiče protoka prema Sloveniji jasno je da doček sa žicom i psima nije zaustavio nikoga", rekao je on, ponovivši da se neće dopustiti da Hrvatska postane sabirni centar migranata i izbjeglica.

Ostojić je kazao da je, u situaciji kada iz Makedonije dolazi 10.000 ljudi, Hrvatska spremna da u prihvatnom centru zbrine 5.000, dok preostalih 5.000 mora da bude u tranzitu.

U Hrvatsku je dosad ukupno ušlo 197.799 migranata i izbjeglica. U prihvatnom centru u Opatovcu se sada nalazi oko 1.400 izbjeglica.

Bonus video: