Ban žali što se nisu rješavali uzroci krize

"Ovo je prioritet s približavanjem zime. Mislim da će situacija biti mnogo gora u smislu humanitarnih uslova. Računam na rukovodstvo EU," dodao je
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2015. 19:24h

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun izjavio je danas da je trebalo učiniti više da se riješe glavni uzroci najgore izbjegličke i migrantske krize od Drugog svjetskog rata.

"Trebalo je da pristupimo rješavanju ovog pitanja u korijenu," rekao je Ban novinarima u Bratislavi prije obilaska obližnjeg izbjegličkog centra.

On je pohvalio Evropsku uniju za "ozbiljno angažovanje" u nalaženju paketa rješenja za krizu, ukljujčujući kontroverzni sistem kvota za preraspodjelu izbjeglica u 28 članica Unije.

Generalni sekretar UN je rekao da se nada da će naredni potezi EU uključiti mnogo šire i obuhvatnije rješenje za izbjeglice iz Sirije i sjeverne Afrike.

"Ovo je prioritet s približavanjem zime. Mislim da će situacija biti mnogo gora u smislu humanitarnih uslova. Računam na rukovodstvo EU," dodao je on, prenosi AFP.

Evropska unija pokušava da se izbori sa prilivom izbjeglica i migranata bez presedana dok se na diplomatskom planu vodi intenzivna debata kako da se okonča četvorogodišnji rat u Siriji koji je natjerao četiri miliona ljudi da pobjegnu iz svojih domova.

Premijer Slovačke Robert Fico rekao je da će njegova zemlja preduzeti pravne korake da ospori kvote koje je usvojila EU za preraspodjelu 120.000 izbjeglica.

Oko 500 tražilaca azila koji su u Slovačku prebačeni iz susjedne Austrije privremeno su smješteni u jednom centru u Gabčikovu.

Tamnošnji stanovnici su u avgustu glasali protiv privremenog azilantskog kampa u njihovom mjestu ali je ministarstvo unutrašnjih poslova ipak insistiralo na formiranju tog centra.

Bonus video: