Pahor: Slovenija će imati isti režim tranzita kao Austrija

"U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni da zbrinemo", rekao je Pahor
0 komentar(a)
Borut Pahor, Foto: Beta
Borut Pahor, Foto: Beta
Ažurirano: 19.10.2015. 17:10h

Slovenija će morati da uspostavi isti režim tranzita migranata na granici sa Hrvatskom kao i Austrija na granici sa Slovenijom, kako bi kontrolisala migrantski tok, izjavio je danas predsjednik Slovenije Borut Pahor koji je posjetio izbjeglički centar Šentilj.

"U Sloveniju dolazi mnogo više migranata nego što smo sposobni da zbrinemo", rekao je Pahor, dodavši da se Slovenija mora prilagoditi ritmu kojim izbjeglice i migrante prima susjedna Austrija koja je kao i Slovenija u šengenskom sastavu.

"Dok ih Austrija propušta moramo ih kontrolisano propuštati i mi. Ali ako na austrijskoj strani dođe do bitnog pooštravanja kontrole na granici, isti režim kontrole moramo odmah uvesti i mi", kazao je Pahor, prenosi Hina.

Pahor, koji sutra odlazi u službenu posjetu Belgiji, najavio je da će tom prilikom razgovarati u Briselu i sa zvaničnicima EU i obavijestiti ih o trenutnoj situaciji s talasom izbjeglica.

"Prema migrantima treba da se ponašamo humano, ali država mora da djeluje odlučno kako bi zaštitila granicu i osigurala red i stabilnost", rekao predsjednik Slovenije.

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je ranije danas da je stanje na slovenačko-hrvatskoj granici, povodom novog izbjegličkog talasa "napeto" i da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može dovesti na granicu.

Bonus video: