ŽRTVE IZBJEGLIČKE KRIZE

Napadnuti novinari Al Džazire, Rojtersa i AP na hrvatskoj granici

Kako je dodao Branković, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio
2 komentar(a)
novinar, Foto: Shutterstock.com
novinar, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.10.2015. 15:50h

Hrvatska policija napala je danas, u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo, novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a, tvrdi Tanjug.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocijenio je takvo ponašanje hrvatskih policajaca apsolutno neprihvatljivim.

"Dobili smo informaciju da je i prema migrantima jutros rano bila primjenjena sila i to je nešto što se ne može tolerisati, jer naša država nije primjenila nikakvo nasilje prema migrantima i očekujemo da se i drugi ponašaju na isti način", poručio je Vulin.

Kako je Tanjugu objasnio jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković, oni su zadobili udarce od strane hrvatske policije, a oduzeli su im i opremu.

"Bio sam na desetak metara od ograde gdje stoji hvraska policija koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osjetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice", objasnio je Branković.

Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.

Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.

Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspio da se skloni, pa ga nisu priveli.

Kako je dodao, fotoreportera iz AP su policajci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu fotoopremu i bacili je na hrvatsku teritoriju.

Televizija N1 je ranije danas prenijela da je hrvatska policija na granici sa Srbijom oduzela opremu jednom britanskom frilenseru i fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.