Cerar: Stanje na granici s Hrvatskom napeto

"Možemo da primimo samo onoliko migranata u tranzitu koliko za kratko vrijeme možemo da uputimo dalje. Ne možemo da primimo više izbjeglica nego što možemo da zbrinemo", istakao je slovenački premijer
1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Beta/AP
Miro Cerar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.10.2015. 15:45h

Slovenački premijer Miro Cerar, izjavio je danas da je stanje na granici s Hrvatskom vezano za novi talas izbjeglica napeto i da Hrvatska ne poštuje dogovore o broju migranata koje može da dovede na granicu.

"Stanje je napeto i eskalira, jer Hrvatska ne poštuje dogovore i na našu granicu dovozi prevelik broj migranata", rekao je Cerar novinarima i dodao da je to za Sloveniju neprihvatljivo.

Iako za sada nema naznaka da će Njemačka zatvoriti granicu za migrante, Slovenija će učiniti sve što treba da, ako bi se to dogodilo, u njoj ne ostane veliki broj migranata koji bi mogao dovesti do unutrašnjih problema, rekao je Cerar, dodajući da postoji komunikacija s Hrvatskom kako bi se trenutni nesporazumi otklonili.

"Možemo da primimo samo onoliko migranata u tranzitu koliko za kratko vrijeme možemo da uputimo dalje. Ne možemo da primimo više izbjeglica nego što možemo da zbrinemo", istakao je slovenački premijer.

Cerar je dodao da ne isključuje pojačanje mjera zaštite granice s Hrvatskom, ako broj migranata koje Hrvatska šalje na slovenačku granicu ne bude smanjen, prenosi Hina.

"Potpuno zatvaranje granice nije moguće, jer ni fizičke prepreke ne zaustavljaju ljude, ali ćemo zaštitu prilagođavati prilikama i uvoditi strožu kontrolu granice tehničkim sredstvima, a ako bude potrebno policiji će pomagati i vojska", poručio je Cerar.

Slovenački mediji objavili su danas da su vlasti u Ljubljani veoma nezadovoljne, jer je voz koji je iz Opatovca trebalo da stigne u Čakovec, preusmjeren na željeznički prelaz Dobova i još nije jasno da li će izbjeglice i migranti iz njega biti usmjereni na zvanični prelaz ili će pokušati da uđu preko "zelene granice".

Državni sekretar u slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova, Boštjan Šefic, koji koordinira akcije vezane za izbjeglički talas, rekao je na konferenciji za novinare da Slovenija mora da ograniči dolazak izbjeglica, jer se, prema njegovim riječima, smanjuje broj onih koje primaju Njemačka, Švedska i druge države.

Bonus video: