Kanađanji glasaju o nastavku vlade desnice ili povratku liberala

Tokom Harperovog mandata Kanada se pomjerila u desno, smanjivanjem poreza, izbjegavanjem zakona o klimatskim promjenama i sukobom s vladom Baraka Obame oko gasovoda Kistoun XL
0 komentar(a)
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2015. 15:08h

Kanađani danas na izborima odlučuju o tome da li će produžiti skoro desetogodišnju vladavinu konzervativnog premijera Stivena Harpera ili se vratiti liberalnoj tradiciji ukazivanjem povjeranja sinu pokojnog premijera Pijera Tridoa.

Harperovi konzervativci po anketama javnog mnjenja zaostaju za liberalima koje predvodi Džastin Trido.

Tokom Harperovog mandata Kanada se pomjerila u desno, smanjivanjem poreza, izbjegavanjem zakona o klimatskim promjenama i sukobom s vladom američkog predsjednika Baraka Obame oko gasovoda Kistoun XL (Keystone XL) koji kritikuju i envajromentalisti, navodi agencija Asošijetid pres.

Stariji Trido, koji je poslije dolaska na vlast 1968. Kanadu vodio 16 godine, zauzeo je važno mjesto u istoriji zemlje. Njegov sin Džastin, koji je vratio u život Liberalnu patriju poslije katastrofalnog poraza na izborima prije četiri godione, obećao je povećanje poreza bogatima i povećanje državne potrošnje.

U drugoj najvećoj zemlji na svijetu koja se od Atlantika do Pacifika prostire na gotovo 10 miliona kvadratnih kilometara, a ima samo 35 miliona stanovnika, oko 26,4 miliona njenih državljana sa pravom glasa bira 338 poslanika za 42. saziv parlamenta u Otavi, 30 više nego prije četiri godine.

U jednoj od najneizvjesnijih izbornih trka svoje kandidate ima 23 partije. Među njima su i neke koje su prije "izborna egzotika" nego što zaista imaju šanse da bar jedan njihov kandidat bude izabran: Piratska, Marihuana, Komunistička, Marksističko-lenjinistička...

Tokom cijele ljetošnje kampanje vladajuća Konzervativna, opoziciona Nova demokratska partija i, do prošlih izbora decenijama prva ili druga Liberalna partija smjenjivale su se u anketama u vođstvu sa po 30-ak poena da bi u ovoj sedmici Liberali stekli pet ili više poena prednosti u odnosu na konzervativce, a nove demokrate za nekoliko procenata zaostale iza drugoplasiranih.

Vrlo je vjerovatno da nijedna od tri glavne stranke neće zadobiti većinu za koju je potrebno 170 poslaničkih mjesta pa su veliki izgledi da Kanada poslije izbora formalno dobije manjinsku vladu.

Za razliku od dva manjinska kabineta kojima je Harper bio na čelu u periodu od 2006. do 2011. i koji su opstali uz podršku, tačnije podnošljivo protivljenje opozicije, to se neće desiti ako konzervativci opet pobjede. Lideri liberala, NDP, ali i (separatističkog) Kvebečkog bloka već su odlučno izjavili da premijeru Harperu neće omogućiti novu manjinsku vladavinu.

Bonus video: