Kameron: Sijev dolazak najavljuje "zlatno doba" u odnosima

Si je u nedavnom intervjuu uoči posjete Londonu pohvalio "vizionarsku i stratešku" odluku Velike Britanije da se pozicionira kao najbolji prijatelj Pekinga na Zapadu
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.10.2015. 14:51h

Kineski predsjednik Si Đinping večeras će stići u Veliku Britaniju, gdje će boraviti u četvorodnevnoj posjeti u cilju jačanja bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je za Kinesku centralnu televiziju da posjeta predsjednika Kine najavljuje "zlatno doba" odnosa te dvije zemlje.

"To je prava prilika da produbimo naš odnos i oduševljen sam što će predsjednik Si provesti toliko vremena ovde", rekao je Kameron dodajući da kineske investicije u projekte u Velikoj Britaniji stvaraju uslove za otvaranje radnih mjesta u toj zemlji.

Kameron je, međutim, istakao da "zlatno doba" odnosa Velike Britanije i Kine neće nauditi posebnom odnosu koji njegova zemlja ima sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenio je Gardijan.

Si je u nedavnom intervjuu uoči posjete Londonu pohvalio "vizionarsku i stratešku" odluku Velike Britanije da se pozicionira kao najbolji prijatelj Pekinga na Zapadu.

Si Đinpinga i njegovu suprugu Peng Lijuan ugostiće u Bakingemskoj palati kraljica Elizabeta Druga i njen suprug princ Filip.

Agencija AP je prenijela da se očekuju protesti u Velikoj Britaniji tokom posjete predsjednika Kine, koji će u toj zemlji boraviti do petka.

Kako je planirano, sa predsjednikom Kine sastaće se i princ Čarls.

Lider laburista Džeremi Korbin izrazio je želju da razgovara sa Si Đinpingom o ljudskim pravima kada se budu sastali na banketu u palati, međutim kineski zvaničnici su naveli da bi bili iznenađeni ako se to dogodi.

Kineski ambasador u Londonu Liu Siaoming izjavio je u nedelju da Si ne dolazi u posjetu "zbog debate o ljudskim pravima", prenio je BBC.

Bonus video: