Trudo vodi uoči izbora u Kanadi

Tokom izborne kampanje, Džastin Trudo obećao je da će smanjiti porez za pripadnike srednje klase, a povećati namete za bogate
2 komentar(a)
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Džastin Trudo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2015. 16:38h

Kandidat opozicione Liberalne partije Džastin Trudo, sin pokojnog premijera Kanade Pjera Trudoa, trenutno je favorit među ostalim kandidatima na parlamentarnim izborima u Kanadi, gdje je konzervativni lider Stiven Harper na vlasti od 2006, pokazale su ankete.

Ako pobijedi na izborima zakazanim za ponedjeljak 19. okobar, Džastin Trudo koji ima troje djece sa nekadašnjom manekenkom i televizijskom voditeljkom Sofi Trido, postaće drugi najmlađi premijer u istoriji Kanade.

Pjer Trudo bio je premijer do 1984. godine, a često su ga zbog harizme poredili sa bivšim predsjednikom SAD Džonom Kenedijem. Njegove partnerke bile su američke glumice Barbara Strajsend i Kim Katral, a u 51. godini vjenčao se sa 22-godišnjom Margaret Sinkler. Par se razveo kada je Džastin imao šest godina.

Tokom izborne kampanje, Džastin Trudo obećao je da će smanjiti porez za pripadnike srednje klase, a povećati namete za bogate. On planira da uloži milijarde dolara u infrastrukuturu, a obećao je i da će prihvatiti 25.000 sirijskih izbjeglica do kraja ove godine.

Pobjeda Trudoa mogla bi ublažiti tenzije između Kanade i vlade američkog predsjednika Baraka Obame čije je odbijanje da odobri naftovod Kiston XL (Keystone XL) narušilo odnose veze dva bliska politilčka i trgovinska partnera. Trudo takođe podržava naftovod od Alberte do Teksasa.

"Vratio je liberale iz mrtvih", izjavio je profesor istorije na Univerzitetu u Torontu Robert Botvel.

Liberali su vladali Kanadom 69 godina tokom 20. vijeka. Pjer Trudo koji je želio "pravedno društvo", zaslužan je za prihvatanje imigranata.

Na izborima 2011. godine konzervativci, koji Kanadom vladaju već 10 godina, osvojili su apsolutnu većinu i 166 mjesta u Donjem domu parlamenta, a NDP je sa 103 poslanika, napravila najveće iznenađenje i prvi put u novijoj istoriji postala opoziciona partija.

Pred izbore 19. oktobra mnogobrojna obećanja izražena su formalno u stranačkim platformama, a najviše na "bezbrojnim" liderskim obraćanjima na skupovima tokom rekordno duge kampanje.

Svaka partija drži se svog gesla-slogana: "Dokazano liderstvo za jaku Kanadu" (konzervativci), "Spremni za promjene" (nove demokrate) i "Istinske promjene" (liberali).

Bonus video: