MSF: Bombardovanje bolnice u Kunduzu istražiti kao ratni zločin

"Bolnica je više puta pogođena i u prednji i zadnji dio i u velikoj mjeri je uništena, iako smo obezbijedili sve kooridinate i potrebne informacije svim stranama u sukobu", kazao je Stouks i dodao da "obimno, prilično precizno razaranje bolnice ne ukazuje na grešku"
0 komentar(a)
Avganistan, Kunduz, Foto: Reuters
Avganistan, Kunduz, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.10.2015. 15:23h

Generalni direktor međunarodne organizacija "Ljekari bez granica" Kristofer Stouks ocijenio je da "obimno, prilično precizno razaranje" bolnice u avganistanskom gradu Kunduz, uništene u američkom vazdušnom napadu, baca sumnju na tvrdnje vojske SAD da je u pitanju bila greška.

Napad 3. oktobra na bolnicu jekara bez granica (Médecins Sans Frontières, MSF) u Kunduzu, u kojem su poginula 22 pacijenta i članova osoblja, treba da se istražuje kao mogući ratni zločin, rekao je Stouks.

"Bolnica je više puta pogođena i u prednji i zadnji dio i u velikoj mjeri je uništena, iako smo obezbijedili sve kooridinate i potrebne informacije svim stranama u sukobu", kazao je Stouks i dodao da "obimno, prilično precizno razaranje bolnice ne ukazuje na grešku".

U toku je interna vojna istraga, čiji se prvi rezultati očekuju narednih dana, ali je MSF tražio nezavisnu istragu.

"MSF želi jasno objašnjenje jer sve ukazuje na grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i stoga na ratni zločin", rekao je Stouks.

MSF je negirao da je u bolnici u vrijeme napada bilo naoružanih talibana, kao i da je bilo razmjene vatre u okolini bolnice prije vazdušnog napada.

Organizacija MSF je saopštila da je bombardovanje trajalo više od sat vremena, upkos pozivima Avganistanu, SAD i NATO da obustave napade.

Bolnica je bombardovana za vrijeme sukoba talibana i avganistanskih snaga, a američki savjetnici su pomagali vojsci da vrati kontrolu nad gradom.

Predsjednk SAD Barak Obama se izvinio za napad, a komandant snaga SAD i NATO u Avganistanu Džon Kembel je rekao da je bolnica greškom pogođena. Avganistanske vlasti nisu željele da daju komentar prije okončanja istrage.

U bolnici je u trenutku napada bilo više od 70 članova osoblja i više od 100 pacijenata, a humanitarna organizacija u njoj jednako tretira vojnike i pobunjenike. Bolnica je poslije napada zatvorena.

Bonus video: