INSPEKCIJA IAEA

Iran dozvolio veći nadzor nuklearnog programa

Sporazum postignut u julu treba da onemogući Iran da proizvede nuklearno oružje, ali mu se dozvoljava da nastavi razvoj nuklearnog programa u mirovne svrhe. Zauzvrat Iranu će postepeno biti ukinute sankcije koje od 2006. guše njegovu privredu
0 komentar(a)
Nuklearna elektrana, Foto: Shutterstock
Nuklearna elektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.10.2015. 15:20h

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) u Beču saopštila je danas da je Iran dozvolio veći nadzor nad sprovođenjem nuklearnog sporazuma između Teherana i šest velikih sila.

Kako je navedeno u saopštenju IAEA, Iran će "privremeno primjenjivati" dogovor kojim će biti omogućene nametljivije inspekcije kada ta zemlja bude počela sa implementacijom nuklearnog sporazuma postignutog 14. jula.

Takozvani "Dodatni protokol" prevazilazi osnovni nadzor predviđen sporazumom o zaštitnim mjerama koji agencija ima sa zemljama članicama, pa na primjer u kratkom roku omogućava inspekciju lokacija za koje se sumnja da sprovode neprijavljene nuklearne aktivnosti.

Iranski Savjet čuvara ustava odobrio je u utorak, 13. oktobra, sprovođenje nuklearnog sporazuma sa Zapadom, čime je pređen posljednji korak u Iranu za taj sporazum uprkos protivljenju radikalnijih političara.

Sporazum postignut u julu treba da onemogući Iran da proizvede nuklearno oružje, ali mu se dozvoljava da nastavi razvoj nuklearnog programa u mirovne svrhe. Zauzvrat Iranu će postepeno biti ukinute sankcije koje od 2006. guše njegovu privredu.

Prve sankcije mogu biti ukinute od prvog polugodišta 2016. ako Teheran poštuje svoje obaveze, a Iran ima mogućnost da se povuče iz sporazuma ako sankcije ne budu ukinute ili svjetske sile odluče da nametnu nove.