Izbjeglice stižu iz Hrvatske u Sloveniju: Identifikacija pa u prihvatni centar

Komandant slovenačke jedinice za civilnu zaštitu Srečko Šestan rekao je za agenciju STA da se očekuje dolazak šest autobusa na svaki od dva granična prelaza - Gruškovje-Macelj i Petišovci-Mursko Središće
0 komentar(a)
izbjeglice, Hrvatska, Foto: Reuters
izbjeglice, Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.10.2015. 10:25h

Prvi autobusi sa izbjeglicama iz Hrvatske stigli su jutros na dva granična prelaza sa Slovenijom pošto je Mađarska zatvorila zelenu granicu sa Hrvatskom prošle noći.

Prema nezvaničnim informacijama, grupe izbjeglica iz Hrvatske stizaće u Sloveniju na svakih šest sati.

Polovina od oko 300 izbjeglica, koje su stigle u pet autobusa na granični prelaz Petišovci na sjeveroistoku zemlje, proći će kroz proces identifikacije u šatorskom centru koji je tu podignut, dok će ostali biti prebačeni u susjedno selo Dolga radi identifikacije, navodi se u saopštenju slovenačke policije.

Pošto proces identifikacije bude obavljen, stranci će biti prebačeni u prihvatni centar u Šentilju, blizu granice sa Austrijom, navela je policija iz Murske Sobote.

Prvi autobusi sa izbjeglcama iz Hrvatske stigli su, takođe, u Gruškovje, drugi granični prelaz na severoistoku Slovenije.

Prema portalu 24ur.com, četiri autobusa su do sada stigla na taj granični prelaz gdje su migranti prebačeni u šatorski centar na identifikaciju.

Taj portal nije izvijestio da li će i kada oni biti prebačeni u druge prihvatne centre.

Komandant slovenačke jedinice za civilnu zaštitu Srečko Šestan rekao je za agenciju STA da se očekuje dolazak šest autobusa na svaki od dva granična prelaza - Gruškovje-Macelj i Petišovci-Mursko Središće.

Mađarska je oko jedan sat poslije ponoći zatvorila svoju zelenu granicu sa Hrvatskom, a hrvatske vlasti su saopštile da će preusmjeravati izbjeglice u Sloveniju.

Prema policijskim podacima, Slovenija ima kapacitet da primi oko 7.500 izbeglica, što je nešto malo više od broja izbjeglica koje svakodnevno stižu u Hrvatsku iz Srbije.

Hrvatska agencija HINA je izvijestila da Hrvatska namjerava da informiše izbjeglice koje stižu iz Srbije da mogu da traže azil u Hrvatskoj i da je prolaz ka Mađarskoj zatvoren, a kao i da mogu zatražiti azil na graničnim prelazima sa Mađarskom.

Portparol mađarske vlade rekao je za agenciju AFP da je ta država zatvorila svoju zelenu granicu sa Hrvatskom samo za ekonomske migrante.

Oni sa validnim dokumentima i oni koji podnose zahtjev za azil i dalje mogu da uđu u Mađarsku na regularnim graničnim prelazima.

Austrijska agencija APA je javila da Austrija od subote uveče namjerava da pojača kontrole na svojoj granici sa Slovenijom.

Bonus video: