"AKO VLADE DONESU TEŠKE ODLUKE I REFORME"

Svjetska banka: Siromaštvo se može iskorijeniti u narednih 15 godina

Kim je rekao da Svjetska banka želi da poboljša životni standard širom svijeta i da je postavila dva cilja - iskorjenjivanje siromaštva do 2030. i podsticanje privrednog prosperiteta u zemljama u razvoju
298 pregleda 4 komentar(a)
Siromaštvo, Foto: Shutterstock
Siromaštvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.10.2015. 19:39h

Svijet je u stanju da iskorijeni globalno siromaštvo u narednih 15 godina, ako vlade donesu teške odluke i usvoje reforme koje će podstaći privredni rast, izjavio je danas u Akri predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim.

"Države treba da investiraju u svoj narod i da im osiguraju finansijsku bezbjednost kako ne bi bili siromašni", rekao je predsjednik Svjetske banke koji se nalazi u Gani na obilježavanju međunarodnog Dana protiv siromaštva.

Kim je rekao da Svjetska banka želi da poboljša životni standard širom svijeta i da je postavila dva cilja - iskorjenjivanje siromaštva do 2030. i podsticanje privrednog prosperiteta u zemljama u razvoju.

Prema njegovim riječima, iskorjenjivanje siromaštva je "izuzetno teško", posebno u vrijeme slabog privrednog rasta u svijetu, niskih cijena robe i neriješene situacije s povećanjem kamatnih stopa.

Kim je dodao da su ohrabrujući znaci da se stopa siromaštva u podsaharskoj Africi smanjila s 56 odsto 1990. na 35 odsto ove godine. 

Preporučujemo za Vas