"PRIJETIO DA ĆE MI IŠČUPATI NOS"

Bivši zatočenik ID: Džihadi Džon me tjerao da plešemo tango

Raj je bio talac u Siriji od maja 2013. do juna 2014. godine, ponekad se našavši u društvu sa drugim stranim zarobljenicima među kojima je bio i Amerikanac Džejms Foli, koji je kasnije pogubljen
56 pregleda 9 komentar(a)
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Džihadi Džon, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 09:55h

Danski fotograf Danijel Raj (26), koji je više od godinu dana proveo u zarobljeništvu terorističke Islamske države (ID), opisao je brutalnog dželata ekstremističke organizacije poznatog pod nadimkom Džihadi Džon kao bizarnog sadistu koji ga je primoravao da sa njim pleše tango, a onda mu prijetio da će mu išcupati nos.

U intervjuu danskoj televiziji DR, Raj navodi da je jedan od ljudi čiji je talac bio zapravo osoba u crnom sa kapuljačom na glavi koja govori na video snimcima pogubljenja koje ID objavljuje na internetu, a kojoj su britanski tabloidi nadenuli nadimak "Džihadi Džon".

"Samo bi me zgrabio i morao sam da sa njim igram tango... Glava mi je visila i bojao sam se da će me pretući. Vodao me je tako po zatvoru, a onda bi me odjednom samo bacio na pod, pa me šutirao i udarao. Na kraju mi je prijetio da će mi išcupati nos klještima i sličnim predmetima", prisjeća se Raj danas, prenosi Si-En-En.

Raj je bio talac u Siriji od maja 2013. do juna 2014. godine, ponekad se našavši u društvu sa drugim stranim zarobljenicima među kojima je bio i Amerikanac Džejms Foli, koji je kasnije pogubljen.

Danskom listu "Berlingske" je rekao da je Foli bio srdačna i pravedna osoba, čak i u zarobljeništvu, gdje su se taoci tukli oko hrane i gdje je nerijetko dolazilo do izliva agresije.

Raj kaže i da ga je Foli zamolio da njegovoj porodici odnese oproštajno pismo.

Danski fotograf je u međuvremenu oslobođen, navodno u zamjenu za pozamašni otkup koji je platila njegova porodica, dva mjeseca prije nego što je odsijecanje glave njegovom sapatniku Foliju prikazano kao prvi u nizu gnusnih video snimaka ID.

Zapadni zvaničnici su tog džihadistu identifikovali kao Mohameda Emvazija, za koga koautor knjige pod naslovom "ID: Unutar armije terora" Majkl Vajs kaže da pokazuje "gotovo automatski" smisao za crni humor na temu mučenja.

Emvazija, ili Džihadi Džona, bivši analitičar CIA-e Aki Peric opisuje kao grotesknu ličnost, kakvi su i mnogi regruti ID.

"Momci koji upravljaju tom organizacijom, mnogi među onima koji nadziru taoce, pravi su sadisti", objašnjava on.

Vajs navodi da su onlajn podržavaoci ID ushićeno reagovali na priču o tangu.

Prema njegovim riječima, pristalice ID pokušavaju da stave "moralni znak jednakosti" između zlostavljanja američkih ispitivača nad osumnjičenim džihadistima i mučenja koje nad kidnapovanim zapadnjacima sprovodi ID - od narandžastih uniformi do prinudnih stresnih situacija u koje ih stavljaju.

Emvazi se nije pojavljivao na video snimcima obezglavljivanja od januara, a Vajs kaže da je neizvjesno da li je on i dalje u Siriji.

"Očigledno je pobjegao. Više nije slavna ličnost i portparol kakav je bio", zaključuje Vajs, dok Peric upozorava da to, međutim, ne znači da Emvazi više ne predstavlja prijetnju.

Preporučujemo za Vas