Hamas otkrio detalje neuspjele izraelske obavještajne misije

Al Kasam je pokazao fotografije alata, uključujući bušilice i testere, ali nije pružio druge dokaze
508 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Gaze (ilustracija), Foto: Reuters
Detalj iz Gaze (ilustracija), Foto: Reuters

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obaida saopštio je večeras rezultate istrage neuspjele izraelske obavještajne misije, rekavši da je cilj bio da se instaliraju naprave da nadgledaju komunikacije te organizacije koja vlada pojasom Gaze.

U saopštenju prenijetom preko televizije, portparol Brigada Izadin al Kasam rekao je da se 15 prerušenih pripadnika izraelskih snaga ubacilo u pojas Gaze pod okriljem magle, planirajući da instalira telekomunikacionu opremu da prisliškuje fiksnu mrežu Hamasa.

On je pokazao fotografije alata, uključujući bušilice i testere, ali nije pružio druge dokaze, prenio je AP.

Ta neuspjela novembarska operacija izazvala je najžešće prekogranično nasilje između Izraela i ekstremista u Gazi od rata 2014. godine.

Članovi Hamasa su zaustavili pripadnike izraelskih snaga u civilnom automobilu na kontrolnom punktu što je izazvalo razmjenu vatre u kojoj su poginula dva Palestinca, uključujući jednog komandira Hamasa i jedan izraelski oficir, prenio je AP.

Izraelski mediji prenose da je portparol Hamasa rekao da specijalna jedinica za operacije snaga Sajaret Matkal nije imala palestinske saradnike i da je ušla kroz otvor na graničnoj ogradi, nakon skoro godine dana priprema, od januara do oktobra.

Koristila je navodno lažne lične karte stanovnika pojasa Gaze i dokumente humanitarnih radnika. Izraelci su ulazili i izlazili iz Gaze nekoliko puta, tvrdi Hamas i djelovali ne samo tamo nego i drugim zemljama Bliskog istoka.

Jedan od njih je bio u Gazi nekoliko dana prije operacije. Glavni vođa Hamasa Ismail Hanije rekao je u decembru da je njegova organizacija došla do "bezbjednosne tehnološke opreme koja predstavlja pravo blago" kada je omela izraelsku operaciju i da su otkrivene operativne metode izraelske vojske.

Bonus video: