Danas izbori za nove članove SB UN, ulazi Ukrajina

"Izbori za Savjet bezbjednosti su izuzetno značajni za nas, s obzirom na pozadinu ruske agresije koja je u toku", rekao je Klimkin
1 komentar(a)
SB UN, Foto: Reuters
SB UN, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.10.2015. 06:47h

Diplomate ne očekuje iznenađenje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kada se danas bude glasalo za pet novih nestalnih članova Savjeta bezbjednosti, ali će skoro sigurno biti neke "vatre" kad Ukrajina uđe u to tijelu u kojem je stalni član njen suparnik Rusija, ocjenjuje AP.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin bio je ove nedjelje u Njujorku, sastao se sa ambasadorima UN i obavijestio medije da će odnosi sa Rusijom biti sve samo ne pomirljivi, nakon ruske aneksije Krima i, kako navodi AP, "političkog miješanja Rusije u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donbasu".

"Izbori za Savjet bezbjednosti su izuzetno značajni za nas, s obzirom na pozadinu ruske agresije koja je u toku", rekao je u utorak Klimkin novinarima.

"Prvi put imamo potpuno jedinstvenu i nezamislivu situaciju, da je stalna članica Savjeta bezbjednosti agresor u Ukrajini", rekao je on i dodao da će se njegova zemlja u SB u svakom slučaju ponašati u skladu sa principima UN.

Kako je prenio AP, ishod izbora je izvjestan, ima pet kandidata za pet mjesta i to su Ukrajina, Egipat, Japan, Senegal i Urugvaj. Jedini uslov je da oni dobiju saglasnost dvije trećine od ukupno 193 članice Ujedinjenih nacija.

Pet zemalja ući će od 1. januara u Savjet bezbjednosti, na period od dvije godine.

Nove članice će na rotirajućem mjestu zamijeniti Čad, Čile, Jordan, Litvaniju i Nigeriju. Ostalih pet nestalnih članica SB UN su Angola, Malezija, Novi Zeland, Španija i Venecuela.

Bonus video: