Hrvatska će morati da postavi ogradu na granici

Milanovićeva vlada se protivi postavljanju ograda i angažovanju vojske na granici sa Srbijom zbog ulaska velikog broja izbjeglica
8 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 14.10.2015. 08:42h

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da će Hrvatska morati da postavi ogradu na svoju granicu da bi se zaštitila.

"Ne želim da se Hrvatska nađe u poziciji da uđe veći broj ljudi (izbjeglica i migranata), a da se zatvore granice susjednih država. Mislim da će u budućnosti biti potrebna nekakva ograda ili fizička prepreka. Ali nemojte to zvati žicom. Nemojte to upoređivati s jednom Srebrenicom ili s koncentracionim logorima", rekla je Grabar-Kitarović u intervjuu za današnje izdanje Jutarnjeg lista.

Na pitanje hoće li Hrvatska morati da postavi ogradu na svoju granicu, hrvatska predsjednica je odgovorila da bi "voljela da se to izbjegne", ali da ne vidi kako bi se u budućnosti zemlja mogla drugačije zaštititi.

Ona je dodala da je protivnica zatvaranja zvaničnih graničnih prelaza i da Hrvatska ne može da se brine o većem broju ljudi.

"Od samog početka govorim: apsolutna kontrola i kontrola granice, za šta Oružane snage i policija imaju mogućnosti i opremu", ponovila je predsjednica izjave zbog kojih se ranije našla na udaru vlade lijevog centra premijera Zorana Milanovića.

Milanovićeva vlada se protivi postavljanju ograda i angažovanju vojske na granici sa Srbijom zbog ulaska velikog broja izbjeglica.

Na primjedbu novinara da je Mađarska na svoju granicu postavila bodljikavu žicu, predsjednica je odgovorila da treba biti "korektan prema susjedima" i da ne treba s njima "bespotrebno proizvoditi sukobe".

Ona je kritkovala oštre izjave premijera Zorana Milanovića na račun mađarskog premijera Viktora Orbana zbog izbjegličke politike i postavljanja ograde na granici sa Srbijom i Hrvatskom i dodala da je na dijelu verbalni rat koji može dalekosežno da naškodi međudržavnim odnosima.

Predsjednica, koja dolazi iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), rekla je da je "Orban zabrinut zbog međudržavnih odnosa".

"Orban je zabrinut zbog međudržavnih odnosa. On shvata da to nije stav većine Hrvata i hrvatskoga naroda. Moram naglasiti da mi na našem sastanku nije rekao nijednu jedinu ružnu riječ o premijeru Milanoviću", dodala je o nedavnom susretu s Orbanom u Budimpešti.

Grabar-Kitarović je u intervjuu odbacila optužbe vladajuće koalicije da u inostranstvu govori protiv hrvatske vlade, kao i da se uključila u predizbornu kampanju HDZ-a.

Bonus video: