SAD: Iran prekršio rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a

Iran je u nedjelju saopštio da je testirao novu raketu domaće proizvodnje dugog dometa koja može biti navođena "sve do cilja"
0 komentar(a)
Bijela Kuća, Foto: Shutterstock
Bijela Kuća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.10.2015. 20:08h

Bijela kuća danas je ocijenila da postoje jake indicije da je Iran prekršio rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija kada je prošlog vikenda testirao novu balističku raketu domaće proizvodnje, što podiže izglede za optužbe, saopštio je portparol Džoš Ernest.

Iran je u nedjelju saopštio da je testirao novu raketu domaće proizvodnje dugog dometa koja može biti navođena "sve do cilja".

Ernest je najavio da će pitanje biti pokrenuto u Ujedinjenim nacijama, pošto je administracija američkog predsjednika Baraka Obame ukazala da će povećati napore da zabrani napredak iranskog raketnog programa.

"Rezolucija Savjeta bezbjednosti zapravo daje međunarodnoj zajednici neke alatke da izolujemo pojedinu opremu i materijal koji može da se iskoristi da se unaprijedi njihov balistički raketni program. To nam daje mogućnost da radimo u saradnji sa našim partnerima širom svijeta da pokrenemo strategiju u pokušaju da poremetimo kontinuirani napredak njihovog balističkog programa", rekao je Ernest.

Bijela kuća insistirala na stavu da lansiranje nema uticaja na nedavno postignut nuklearni dogovor.

"Ovo je potpuno odvojeno od nuklearnog sporazuma koji je Iran postigao sa ostatkom svijeta", tvrdi Ernest.

Lansiranje rakete "Imad" u nedjelju, uslijedilo je mjesecima pošto su neki iranski zvaničnici izrazili zabrinutost da sporazum sa svjetskim silama o spornom nuklearnom programu, limitira iranski program raketa, prenijela je agencija AFP.

Bonus video: