MINISTAR FINANSIJA NAJAVIO:

Njemačka razmišlja o smanjenju socijalne pomoći izbjeglicama

Oni kojima Njemačka odobri azil u ovom trenutku dobijaju kombinaciju nenovčane pomoći i određeni iznos u novcu tokom prvih 15 mjeseci koje provedu u toj zemlji. Pojedinac prima 143 eura svakog mjeseca, dok odrasli koji žive u istom domaćinstvu dobijaju 129 eura svaki. Porodica za svako dijete, zavisno od godina, prima između 85 i 92 eura
2 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2015. 19:43h

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble najavio je kao mogućnost, zbog troškova nastalih velikim prilivom tražilaca azila, smanjenja iznosa socijalne pomoći koja po njemačkom sistemu za nezaposlene i primaoce socijalne pomoći pripada izbjeglicama.

"Da li bismo mogli barem da smanjimo troškove integracione pomoći? O tome još moramo da razgovaramo", rekao je Šojble, član Demohrišćanskog saveza kancelarke Angele Merkel, u odgovoru na pitanje na konferenciji u Berlinu.

Obilna njemačka socijalna pomoć privlači ljude koji bježe pred ratom i siromaštvom sa Bliskog istoka, iz sjeverne Afrike i Azije.

Oni kojima Njemačka odobri azil u ovom trenutku dobijaju kombinaciju nenovčane pomoći i određeni iznos u novcu tokom prvih 15 mjeseci koje provedu u toj zemlji.

Pojedinac prima 143 eura svakog mjeseca, dok odrasli koji žive u istom domaćinstvu dobijaju 129 eura svaki. Porodica za svako dijete, zavisno od godina, prima između 85 i 92 eura.

Nakon što prođe tih 15 mjeseci, ako nije našao zaposlenje, po njemačkom zakonu o nezaposlenima i primaocima socijalne pomoći poznatom kao Hartz IV, svaki izbjeglica dobija oko 392 eura mjesečno, a država mu plaća i troškove stanovanja.

"Znam da je iznos koji plaćamo izbjeglicama visok po evropskim mjerilima", rekla je Merkel, prenio je danas "Bild".

Tema o visini iznosa koji bi država trebala da izdvaja izbjeglicama došao je posljednjih sedmica u centar pažnje kroz izjave njemačkih političara i medijske natpise.