Britanija odustala od sporazuma o zatvorima sa Saudijcima

Kameron je saudijskim vlastima pisao da je "veoma zabrinut" za slučaj Britanca koji je osuđen na 350 udaraca bičem zbog posjedovanja alkohola
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2015. 16:12h

Britanska vlada povukla je danas ponudu za ugovor vrijedan devet miliona dolara o prodaji Saudijskoj Arabiji ekspertize za zatvore čemu su se protivili opozicija i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Kancelarije premijera Dejvida Kamerona saopštila je da je London povukao ponudu za obuku poslije preispitivanja "prioriteta" Ministarstva pravde. Takođe se navodi da je Kameron saudijskim vlastima pisao da je "veoma zabrinut" za slučaj Britanca koji je osuđen na 350 udaraca bičem zbog posjedovanja alkohola.

Bivši radnik u naftnoj industriji Karl Andri (74) godinu dana je proveo u zatvoru pošto je uhvaćen s vinom napravljenim kod kuće a prijeti mu i javno bičevanje. Njegov sin je naveo da je krhkog zdravlja i da možda neće preživjeti kaznu zbog čega je tražio od Kamerona da lično interveniše.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava traže od britanskih vlasti da zauzmu čvršći stav prema Saudijskoj Arabiji, koja je veliki strateški i trgovinski partner, kao i najveći kupac britanskog oružja.

Dogovoru o obuci u zatvorima oštro se protivio i lider laburista Džeremi Korbin.

"Trebalo bi da šaljemo snažnu poruku represivnim režimama da je Velika Britanija svjetionik za ljudska prava i da je ovakva ponuda neprihvatljiva u 21. vijeku", rekao je Korbin.

Ministar pravde Majkl Gouv, koji je takođe izrazio rezerve prema tom ugovoru, rekao je da je ponuda iznijeta u aprilu ali da je povučena pošto je dodatno razmotreno to pitanje.

On je stao u odbranu odnosa Velike Britanije prema Saudijskoj Arabiji navodeći da je bezbjednosna saradnja dvije zemlje spasila živote, ali da se mora postaviti ravnoteža između sigurnosti i odbrane vrijednosti u koje vjeruju britanski državljani.

Bonus video: