EU: Zapadni Balkan pod sve većim migrantskim pritiskom

Oni su stavili do znanja da je od suštinske važnosti da se pospješi saradnja EU i Turske za rješavanje migratnske krize i zatražili da se što prije usaglasi akcioni plan u tom cilju
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 12.10.2015. 17:43h

Šefovi diplomatija Evropske unije su danas u Luksemburgu naglasili da će sva sredstva i političke jmere biti preduzete da se zaustave ratovi i iskorijene uzroci masovnog priliva imigranata u Evropu, predočivši da je “Zapadni Balkan pod sve većim migrantskim pritiskom”.

Ministri inostranih poslova EU su zaključili da su korijeni navale imigranata na Evropu prvenstveno ratovi i sukobi u Siriji i Libiji, kao i politička nestabilnost, kršenje ljudskih prava i ekonomsko-socijalna bijeda takođe u afričkim zemljama.

U zaključcima ministarskog zasjedanja EU je podvučeno da će se učiniti sve da se u okviru UN krene u političko jrešavanje sukoba u Siriji i Libiji, a Unija je odlučila da odobri velika sredstva za pomoć ključnoj zemlji Turskoj i da se za pomoć zemljama u okruženju Sirije ustanovi “garantni fond” od 500 miliona eira i dobiju dodatna sredstva članica EU i drugih zemalja, “s predlogom da se on proširi na Zapadni Balkan”.

Ministri EU su pozdravili i zatražili da se brzo sprovedu rezultati konferencije o istočnom Sredozemlju i “zapadnobalkanskom putu izbjeglica” prošle nedjelje u Luksemburgu.

Oni su stavili do znanja da je od suštinske važnosti da se pospješi saradnja EU i Turske za rješavanje migratnske krize i zatražili da se što prije usaglasi akcioni plan u tom cilju.

Šefovi diplomatija EU su podržali planove da se odobre znatna sredstva i hitno uspostavi tijesna saradnja s afričkim zemljama iz kojih migranti stižu naročito u zemlje Unije u istočnom Sredozemlju, uključujući veoma snažno i sporazume o readmisiji da se obezbijedi daleko veći i brži povratak u te afričke države njihovih državljana koji ne mogu dobiti azil u EU.

Bonus video: