Sud oslobodio Mubarakove sinove poslije tri godine zatvora

Advokati tvrde da su osim odslužene kazne, osuđeni nadoknadili državi svu materijalnu štetu
0 komentar(a)
Hosni Mubarak, Foto: Reuters
Hosni Mubarak, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.10.2015. 11:46h

Egipatski sud naložio je danas oslobađanje sinova svrgnutog predsjednika Egipta Hosnija Mubaraka, osuđenih na tri godine zatvora zbog korupcije, javile su agencije.

Sud je naložio da Ala i Gamal Mubarak budu pušteni iz zatvora jer im je u odsluženje kazne uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od hapšenja 2011, navodi AFP.

Na ročištu je advokat osuđenika izjavio da su njegovi klijenti proveli zatvoreni duže od tri godine - šest mjeseci i 18 dana više od propisane kazne, prenosi RIA Novosti.

Krivični sud Kaira 9. maja ove godine osudio je Mubaraka (87), svrgnutog u "Revoluciji 25. januara" na talasu "Arapskog proleća" početkom 2011, i njegove sinove, na tri godine zatvora zbog mahinacija sa državnim sredstvima, namijenjenim za rekonstrukciju predsjedničkih rezidencija.

Advokati tvrde da su osim odslužene kazne, osuđeni nadoknadili državi svu materijalnu štetu.

Prema presudi, Mubarakovi su milione dolara iz budžeta umjesto za rekonstrukciju predsjedničkih, trošili za opremanje privatnih objekata.

Podsjećajući da su protiv dvojice Mubarakovih sinova zbog privrednih mahinacija i nezakonitog sticanja imovine podignute još neke optužnice u dva odvojena predmeta, Rojters navodi da će oni suđenje čekati na slobodi.

Za bivšeg investicionog bankara i visokog funkcionera raspuštene Narodne demokratske partije, Gamala, britanska agencija navodi da se prije pobune 2011. očekivalo da će naslijediti oca na predsjedničkoj poziciji.

Bivši predsjednik Egipta trenutno se nalazi u vojnoj bolnici u Kairu.

Bonus video: